Bilans “lade veste” na Zandvortu: S ovakvim performansama, auto nema budućnosti

Foto: Gruppe C Photography

“Lada vesta TCR” je prošlog vikenda konačno nastupila u šampionatu koji nije ruski i debitovala je u prvenstvu TCR Nemačka.

Za rundu na Zandvortu prijavio ju je istočnonemački tim Lubner motorsport, a kokpit je poveren 21-godišnjem Janu Zajfertu.

Ekipa stručna u radu s Opelovom, ali i tehnikom iz Toljatija, najavila je da će rezultati na “toboganu među dinama” biti apsolutno u drugom planu i da će se posvetiti sticanju iskustava i postizanju konkurentnosti.

U Lubneru su dodali da njihov primerak “veste” i fabrički modeli koji se trkaju u prvenstvu Rusije nisu identični.

Šta su pokazala tri takmičarska dana na obali Severnog mora?

Na prvom treningu voženom po vlažnoj stazi Zajfert je bio četrnaesti od šesnaest takmičara, uz zakašnjenje od 5,982 sekunde za najbržim. Uslovi su na drugoj probi postali bolji, ali je rezultat uprkos značajnom poboljšanju vremena kruga bila poslednja, 16. pozicija.

Na kvalifikacijama je automobil iz Toljatija postigao trinaesto vreme (+2.311 za najbržim). Nedostajalo mu je manje od pola sekunde da uđe u Q2 rundu, a za sobom je ostavio jedan “hjundai” i dva “folksvagen golfa”.

U ekipi su u subotu konstatovali da su bili u stanju da makar malo poprave performanse, i to po vlažnoj stazi, ali su bili svesni da na suvom nisu konkurentni. Takođe, žalili su se na za njih nepovoljan Balans performansi i preveliku težinu koja je njihovom automobilu dodeljena.

Prvi sprint je Zajfert završio kao petnaesti i poslednji, a u nedeljnoj vožnji startovao je jedanaesti, a klasifikovan je kao dvanaesti.

U trci 1, auto je na distancu od 14 krugova zaostajao 32 sekunde za pobednikom, a u trci 2 je posle 16 krugova kasnio 41,5 sekund.

Gledano po izvezenim najbržim krugovima, Zajfert je i u subotu i u nedelju bio najsporiji vozač u startnoj rešetki.

Trkački rezime Lubner motorsporta glasio je: “U sektorima u kojima se ističu vešanje i balans, skoro da smo na istom nivou s konkurencijom. Međutim, u sektoru na usponu dugačkom više od jednog kilometra gubili smo najviše vremena.”

“Trke su prošle prema očekivanju. Zbog prevelike težine i lošeg BoP-a, naša “lada” po suvom nema šansi. Zajfert nije napravio nijednu grešku, a pozitivno je što nismo imali nijedan tehnički problem. To u TCR svetu nije uvek slučaj i pokazuje da smo dobro radili kao tim.”

“Međutim, vikend je ipak bio frustracija. Sada je na Ladi i TCR organizaciji da obezbede da ovaj auto bude konkurentan. S ovakvim performansama, s ovim automobilom nema budućnosti.”

Posle tog sumornog zaključka, tim Lubner okreće se sledećoj rundi TCR Nemačka, koja se već dolazećeg vikenda vozi na Nirburgringu.

Zajfert će nastaviti kampanju s “vestom” i nadati se povoljnijem Balansu performansi, a drugi auto u garaži ekipe iz Tiringije biće “opel astra” kojom će pilotirati Švajcarac Jerg Šori, kome je na petoj rundi šampionata prioritet da se što bolje zabavi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 5 =