Bilans TCR Nemačka 2018: Najčešće pobeđivali Pročik, Engstler i Halder, Langefeld najduže u vođstvu

Foto: Gruppe C Photography

Minulu sezonu TCR Nemačka obeležili su izjednačenost protagonista i uzbuđenja do poslednje trke sezone.

Posle 14 sprintova, u neizvesnoj završnici je slavio 42-godišnji Austrijanac Harald Pročik u “opel astri” sopstvene ekipe HP rejsing, koja je ponela i timsku krunu ispred Likvi moli tima Engstler.

Zvanjem viceprvaka okitio se 18-godišnji Luka Engstler, velika nada nemačkog turing trkanja. Sin Franca Engstlera proveo je prva tri vikenda u “VW golfu”, a sezonu je završio u “hjundaiju”.

Treće mesto u generalnom vlasništvo je 30-godišnjeg Holanđanina Nilsa Langefelda”, najbolje rangiranog pilota “audija”.

U ruki poretku, titulu je odneo 17-godišnji Maks Hese u “audiju”, sa svega 4,5 boda više od vršnjaka Luka Vankmilera, koji je vozio “opel”.

Ukupno je 41 vozač učestvovao u trećoj sezoni TCR Nemačka. Piloti i (dve) pilotese predstavljali su 10 nacija, a po prvi put su se na startnoj rešetki našli i predstavnici Francuske, Češke i Hrvatske. Od svih takmičara, poene je osvajalo njih 28. U taj bilans ne ulaze rezultati gostujućih vozača, poput Petra Fulina, koji nisu imali pravo da stiču bodove.

Koliko je prvenstvo 2018. bilo nepredvidljivo govori i broj promena u vođstvu u generalnom poretku. Čelna pozicija je čak osam puta prelazila iz ruke u ruku, a na vrhu su se smenjivali Pročik, Langefeld i Engstler.

Pročik je vodio u pet navrata, prvi put nakon otvaranja sezone na Ošerslebenu, zatim i u doba finalne runde na Hokenhajmringu, najzad i najvažnije, i posle poslednje, četrnaeste trke sezone.

Svi takmičari u TCR Nemačka 2018. izvezli su ukupno 5.717 krugova, što je distanca od 23.059 km.

Kao vlasnici najbržih krugova istakli su se Langefeld i vozač “honde sivik”, 22-godišnji Majk Halder; obojica su ih postigli po četiri.

Šampion, vicešampion i trećeplasirani u seriji mogli su da se podiče i vanrednom stabilnošću u rezultatima. Pročik, Engstler i Langefeld osvajali su bodove po 14 puta, dakle u svakom nastupu.

Pročik je upisao tri pobede i ukupno sedam plasmana na podijumu. Engstler je počeo da osvaja trke tek kada je promenio brend automobila i onaj iz Volfsburga zamenio modelom koji se pravi u Alcenauu. Tinejdžer iz Vigenzbaha pobedio je tri puta, i to u nizu, čemu je dodao još tri izlaska na najniži stepenik pobedničkog postolja. Langefeld je slavio u dva sprinta i imao još tri druga i tri treća mesta.

U sezoni su se istakli i brat i sestra Majk i Mišel Halder. Vozač “honde” je u 2018. ušao kao viceprvak prethodne godine i upisao je tri pobede i još četiri podijuma, dok je 19-godišnja pilotesa “kupre” dve trke završila kao druga na pisti (ona na Mostu joj je računata kao pobeda), a u ruki poretku godinu je okončala na trećem mestu.

Majk Halder je u protekloj godini postigao najveću maksimalnu brzinu od 243,24 km/h. U tom postignuću nije sam: do identičnih vrednosti došli su i 40-godišnji Danijel Davidovac u “opelu” i tinejdžer Maks Hese u “audiju”. Ove brzine registrovane su na Hokenhajmringu.

Po tri pobede u sezoni imali su Pročik, Engstler i Halder i po tom parametru su isprednjačili u odnosu na kolege. Na 14 trka TCR Nemačka 2018. ukupno su sedmorica vozača stizala do vrha podijuma, braneći čast pet različitih marki: Opela, Hjundaija, Honde, Audija i Kupre. U 2017. broj osvajača trka bio je za jedan veći.

Jedna pobeda pripala je i gostujućem takmičaru, 41-godišnjem Petru Fulinu. Čeh je do prvog mesta dospeo na svojoj domaćoj stazi Most i prvi je gost u TCR Nemačka kojem je pošlo za rukom da osvoji jedan od njenih sprintova.

Zapažen turing debi izvela je Mišel Halder. Ne samo što je godinu završila kao deveta u apsolutnom poretku, već je i prva dama koja je izašla na podijum u TCR Nemačka. Na drugom sprintu u Mostu od nje je bio brži samo “transparentni” Fulin, dok je na Zahsenringu Halderovu nadmašio jedino Engstler.

Samo je Engstleru pošlo za rukom da osvoji obe trke jednog takmičarskog vikenda. Na usponima i spustovima Zahsenringa on je držao apsolutni primat celog vikenda i krunisao ga je pol-pozicijom i dvema pobedama. Luka je tada upisao maksimalno mogućih 85 bodova. Pre njega, dve pobede na istoj rundi postigao je prethodni šampion Džoš Fajls, na Red bul ringu 2017.

Najviše krugova u vođstvu proveo je Langefeld, osvajač sezonske bronze. Kolonu je predvodio tokom 65 od 240 izvezenih krugova, što je preko 27% od ukupnog broja. Pročik i Engstler su u ovoj kategoriji izjednačeni, vodili su po 40 krugova, a osmorica pilota su tokom godine uknjižila barem po jedan krug na čelu.

Majk Halder istakao se na kvalifikacijama: osvojio je tri pol-pozicije, više od bilo kog konkurenta. U jednom od ta tri slučaja, na Nirburgringu, idealno startno mesto pretvorio je u trkački trijumf: u prvom sprintu u Baden-Virtembergu vodio je od gašenja semafora do karirane zastave. Dve pol-pozicije izborio je Langefeld, po jednu Pročik i Engstler.

Najmanja razlika između prvo i drugoplasiranog na cilju zabeležena je u prvom sprintu na Mostu. Tom prilikom je 29-godišnji Finac Anti Buri za volanom “audija” stigao do karirane zastave četiri desetinke ispred Hondinog Majka Haldera.

S druge strane, najuverljiviji trijumf ostvario je Langefeld. On je na domaćem terenu, na Zandvortu ostavio Burija preko šest sekundi za sobom.

Langefeld je izvezao i prosečno najbrži krug u sezoni: u drugoj rundi kvalifikacija na Red bul ringu zabeležio je 159,6 km/h.

Najmlađi pilot bio je debitant Maks Hese (kasnije i osvajač ruki titule), koji je na otvaranju sezone na Ošerslebenu imao 16 godina, 8 meseci i 21 dan. Antipod mu je Hrvat Franjo Kovač, star 63 godine, 5 meseci i 27 dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 16 =