Borković: Ako i ove godine budem vozio TCR Istočna Evropa, biće tu dobrih bitaka

Novi sportski propisi koji će od ove sezone stupiti na snagu u TCR prvenstvu Istočne Evrope privukli su pažnju aktuelnog šampiona serije Dušana Borkovića.

Za njihovo uvođenje srpski automobilista i sam snosi veliki deo zasluga, mada ne zato što je tako želeo.

Naime, ova regionalna serija je tokom dve godine svoje startne rešetke formirala na osnovu najbržeg (trka 1) i drugog najbržeg kruga (trka 2) izvezenog na jedinstvenim kvalifikacijama.

Kako je brzi Pančevac po opisanom principu osvojio svih osam pol-pozicija u 2020, a za njima i svih osam trka, nešto je u pravilima moralo da se menja da bi se sprečilo eventualno ponavljanje takve dominacije.

Zato će TCR Istočna Evropa od ove godine primenjivati delimičnu inverziju startne rešetke za drugi sprint vikenda, a vlasnika idealnog startnog mesta za tu trku određivaće žreb.

Kandidati za nju biće petorica vozača koji trku 1 završe između šestog i desetog mesta. Takmičar koji bude izvučen imaće privilegiju da u drugi sprint uđe s pol-pozicije i od njega će početi počinje parcijalna inverzija startnog rasporeda. Takav princip koristi i BTCC.

Borković pozdravlja ovu promenu jer smatra da će doprineti spektakularnijem trkanju, mada u polušali tvrdi da će posredno povećati troškove u šampionatu.

„Što se tiče inverzne startne rešetke, vozači će morati da pripreme veće budžete. Pretpostavljam da će biti više kontakata kad tako izmešate rešetku.”

“Ako nastavim da se takmičim u TCR Istočna Evropa u 2021, meni će se to dopasti, jer ja volim dobre bitke!”, prokomentarisao je srpski šampion.

Promene pravila su ovom šampionatu donele i dolazak Hankuka (umesto Jokohame) kao ekskluzivnog liferanta guma, za konačni plasman se računa samo deset najboljih rezultata (bruto i neto poeni), a gornja granica za bodovanje u juniorskoj klasifikaciji podignuta je s 21 na 23 godine.