Česima trostruko vođstvo na TCR kvalifikacijama u Brnu, Vesniću peto vreme

Češki trkači zauzeli su prve tri pozicije na TCR kvalifikacijama na automotodromu Masarik u Brnu, koje je Milovan Vesnić, lider TCR Trofeja Istočna Evropa i ESET TCR šampionata završio kao peti.

Pol-poziciju za trku 1 osvojio je 17-godišnji Jahim Galaš u „VW golfu GTI TCR“. On je u poslednjim trenucima sesije zaustavio štopericu na 2:18.928 i jedini je ovog jutra prešao krug od 5.403 metra za manje od 79 sekundi.

Galaš je za krupnih 1.046 sekundi nadmašio svog zemljaka i vršnjaka u „hjundaiju“, Dušana Kouržila Mlađeg i potisnuo ga na spoljnu stranu prvog startnog reda. Kouržilov najbrži krug iznosio je 2:19.794.

Treća pozicija pripala je Petru Čižeku u „kupri“ Fulin trkačke akademije (+1.868), a četvrta Jakubu Višomirskom u „hondi sivik“ FK2 generacije (+1.892).

Jakubov zaostatak za najbržim nije zanemarljiv, ali se posle jučerašnjih tehničkih problema s menjačem, na koji je ekipa ASK Vesnić u petak potrošila sedam sati rada, pokazalo da auto danas funkcioniše.

Milovan Vesnić je ovog jutra dovezao „kupru“ do petog mesta (+1.935), za šta mu pripada i jedan bonus poen.

Iza srpskog takmičara na startnoj rešetki će se poređati svi takmičari koji su za Galašem zaostajali preko dve sekunde: Rene Martinek u „golfu“ (+2.114), Karol Vitke u „kupri“ (+2.126), Radim Adamek u „audiju“ (+2.710) i poslednji, devetoplasirani, Tamaš Tenke u „kupri“ Zenge motorsporta (+8.982).

Kvalifikacije su vožene po vlažnoj pisti, pri temperaturi asfalta od 13 i temperaturi vazduha od 11 stepeni Celzijusa. Tokom polučasovne sesije nije bilo novih padavina, mada prognoza za danas predviđa kišu.

U takvim uslovima, niz vozača se izmenjao na provizorno vodećoj poziciji, počev od Višomirskog, preko Vesnića i Martineka, do Galaša i Kouržila. Njih dvojica su jedan drugom preotimali prvo mesto, da bi pilot „golfa“ ovaj dotle neizvesni i tesni dvoboj finalnim potezom ubedljivo rešio u svoju korist.

Pet minuta pre kraja sesije, sa staze je sleteo Adamek i njegov „audi“ ostao je zakopan u šljunku, odakle su ga redari ipak izgurali na pistu. To je delovalo kao riskantan manevar, jer su TCR piloti i dalje vozili svoje brze krugove.

Upisavši 5 bodova za pol-poziciju, Galaš je kao drugoplasirani u generalnom smanjio zaostatak za Vesnićem sa 33 na 29 poena. Za raspodelu je u Brnu preostalo još 50.

Prva TCR trka vikenda vozi se danas, a startuje u 13:10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − seven =