Ekskluzivno: Mirko Milovanović postao test i razvojni vozač “megana TCR” Vuković motorsporta!

Beogradski automobilista Mirko Milovanović potpisao je ugovor sa švajcarskim ekipom Vuković motorsport i od iduće sezone biće zvanični, profesionalni test i razvojni vozač njenog “renoa megan TCR”.

Milovanović je ovu informaciju ekskluzivno otkrio našem portalu i objasnio da će učestvovati u razvoju komponenti i sklopova nove, EVO verzije već poznatog Renoovog TCR modela.

Glavnu razliku između EVO i dosadašnjeg “megana TCR” predstavljaće novi Renoov 1,8 turbo agregat, koji će stizati iz Francuske i ugrađivati se u automobile u radionicama Vuković motorsporta.

“Rekao bih da je do ovoga definitivno i bukvalno došlo Božjom voljom”, priča Mirko za Serbiaring o svom novom angažmanu. “Jednostavno, gospodin Vuković i ja smo se našli u momentu kada je bilo suđeno da ostvarimo saradnju. Čak mi je i samom bilo čudno kako se sve to desilo. Poziv iz Švajcarske došao je totalno neočekivano.”

Kontakti između Milenka Vukovića i Milovanovića započeti su pre dva meseca, a uspešno finalizirani potpisivanjem ugovora poslednjih dana decembra.

“Krajem decembra smo se konačno našli i upoznali. Imali smo jako slične poglede na tehničke stvari, u startu smo se razumeli oko toga šta je primarno za dalji uspeh, na čemu treba raditi, šta treba da unapredimo. Tako smo napravili dogovor u dva ili tri dana. Gospodin Vuković mi je sve razjasnio, uveo me je u svoje planove i planove Renoa i sad mogu zvanično da potvrdim da ću 2020. biti zvanični vozač Vuković motorsporta i njegovog “renoa megan TCR evo”. Ja Milenka sve dosad nisam poznavao i, pored toga što je veliki stručnjak, on je i veliki gospodin i domaćin, to sam imao priliku da osetim sada kada sam bio kod njega, u razvojnom centru Vuković motorsporta u Švajcarskoj.”

Mirkova takmičarska karijera bila je praktično zamrznuta po osvajanju titule u prvenstvu Srbije, na Ušću 2018.

“Tada sam i rekao za Serbiaring da je to moja poslednja sezona u nacionalnom šampionatu i da verovatno više neću voziti ako ne budem imao neki ozbiljniji angažman u turing trkanju. Tako je i bilo. Ja sam ove 2019. praktično bio skroz “zamrznut”.

Milovanović je detaljnije opisao zadatke koji ga očekuju.

“Ja ću imati više zaduženja. Ono glavno je kompletan razvojni deo “megana”, prvi ću testirati i probati nove komponente. Biću uključen u kompletan razvoj novih automobila i u isporuke krajnjim klijentima. Naravno, tokom 2020. biću aktivan u razvoju tehničkih komponenti, motora, trapova i svega ostalog.”

Prvi izlazak na pistu u novom svojstvu Mirka čeka već početkom 2020.

“Već za nekih dvadesetak dana, krajem januara, trebalo bi da obavim prve testove, da skupim što više informacija o novom motoru za koji se iskreno nadam da će biti bolji od ovog koji smo ispratili. Taj test će se apsolutno bazirati na učenju, skupljanju što više podataka o novom motoru, njegovoj optimizaciji i eventualnoj doradi topografije mapiranja motora. To neće biti nikakav test performansi.”

Beogradskom sportisti posebno je drago što se program s Vuković motorsportom izvodi sa Reno automobilom, jer ga za ovu marku vežu uspomene s početka karijere.

“Moj prvi kontakt s ozbiljnijim ugovorima i angažmanima bio je u Formuli Reno kampus 2001. godine. Bio sam aktivan i u dvolitarskoj Formuli Reno. To su moji počeci u formulama, bili su vezani za Reno i, eto, vratio sam se tamo odakle sam krenuo. Drago mi je što ću biti deo projekta Vuković motorsporta i TCR porodice. Mogu samo da kažem veliko hvala gospodinu Vukoviću na poverenju koje mi je pružio. Nadam se da ću ga u narednom periodu opravdati i da ćemo zajedno doći do nekih rezultata “renoa megan TCR evo”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*