Ferara nenadmašan na Mizanu, osvojio trku 1

Sajam Nautike

Luiđi Ferara nastavio je dominaciju na autodromu Mizano: pilot “đulijete” osvojio je prvu trku treće runde TCR Italija, posle starta s pol-pozicije i svih 16 krugova provedenih u vođstvu.

Trkač iz Barija slavio je treći put u sezoni 2018. i povećao je svoje vođstvo u generalnom poretku šampionata. Društvo na pobedničkom postolju pravili su mu Salvatore Tavano i Plamen Kralev.

Ferara je odlično krenuo s pol-pozicije, pratili su ga Tavano u “kupri” i Lorenco Nikoli u “hondi sivik”. Kralev je napredovao za dva mesta i svoj “audi” odmah je smestio ispred “hjundaija” Erika Skalvinija, u početnoj fazi trke petoplasiranog.

U subotnjem sprintu nije učestvovao prvak Italije za 2017, Nikola Baldan. Vozač Pit lejn kompeticioni “hjundaija” imao je tehnički problem – prve informacije govore o kvaru upravljačkog mehanizma – pa nije mogao ni da startuje.

Timske kolege u Targetovim “hondama” Marko Pelegrini i Žoze Rodrigeš rano su otvorile međusobni duel, što je iskoristio Maks Muđeli da ih u najnovijem “siviku” obojicu prestigne i povrati dve od pet na startu izgubljenih pozicija.

Najuzbudljivija bitka vođena je za drugo mesto. Tavano ga je branio, a Nikoli napadao i to je omogućilo vodećem Ferari da pratiocima umakne još dalje, pa je lako povećao prednost na više od 3 sekunde.

U DSG klasi šampionata vodio je Austrijanac Feliks Vimer u “kupri”, sve dok u kontaktu s Paolinovim BRC “hjundaijem” nije izvukao deblji kraj i morao da parkira. Krug kasnije, odustao je i Paolino.

To je bio trkački incident, ali viđeni su i ozbiljni i po svemu sudeći namerni udarci. Kada je Masimilijano Galjano u “kupri” prestigao “audi” Đovanija Altoea i preoteo mu 13. mesto, ovaj mu se revanširao tako što ga je torpedovao, posle čega je nakratko vratio poziciju. I Galjano i Altoe kažnjeni su prolaskom kroz boks.

I borba Pelegrini – Rodrigeš rešena je udarcem: Portugalac je udario Italijana, koji se poprečio na stazi, a Rodrigeš je za svoju agresivnost “nagrađen” prolaskom kroz boks.

U završnoj trećini trke, Nikoli je odsudno napao i najzad prestigao Tavana, ali je kratko držao drugo mesto. Ušavšo prebrzo već u prvu sledeću krivinu, sleteo je sa staze i nastavio uz pad na poziciju 10. Tavano je od tog trenutka bio siguran drugi, a situaciju je iskoristio Kralev, koji se popeo na treće mesto, gde se, neugrožen, održao do karirane zastave.

Oko četvrte pozicije je bilo veoma živo. Skalvinija je u završnici opasno ugrožavao Jirgen Šmarl u najbolje plasiranoj Targetovoj “hondi”. U poslednjem minutu trke, Austrijanac je izveo neuspešan napad, pa je izgubio i 5. poziciju, koju mu je preoteo Muđeli. Muđeli je do cilja morao da vozi defanzivno da bi zadržao Šmarla za sobom, u čemu je i uspeo.

Četvrtoplasirani Skalvini doneo je najbolji rezultat Hjundaiju, Muđeli je završio peti, ispred Targetovih pilota Šmarla i Pelegrinija. Osmo mesto pripalo je Andrei Lariniju u “kupri”, Nikoli se posle sletanja sa staze ipak probio do 9. pozicije, a kao deseti je rangiran Enriko Betera u “audiju”.

U DSG klasi trijumfovao je Đuzepe Montalbano u “kupri”, inače apsolutno jedanaesti. “Kažnjenici” Rodrigeš, Altoe i Galjano svoj današnji nastup završili su na pozicijama 15, 20. i 23.

Najveća Ferarina prednost u trci iznosila je skoro šest sekundi, a do karirane zastave spala je na 3.174 sekunde. Lider TCR Italija kazao je da mu zbog velike vrućine u automobilu ipak nije bilo lako i poručio je: “Konkurentni smo kada nađemo dobar setap.”

U sutrašnjoj trci u 10:40 s pol pozicije kreće osmoplasirani s današnjeg sprinta, Andrea Larini, od kojeg počinje inverzija startnog rasporeda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × two =