Gavrilov, slavljenik na Valelungi: Ponosan sam na prvu turing medalju osvojenu za Rusiju

Druga turing trka premijernih FIA “Olimpijskih igara u automobilskom sportu” na Valelungi završena je dominantnim trijumfom Žila Magnusa u “audiju”, ali je najveći broj bodova za zlato na pisti kraj Rima u dva takmičarska dana osvojio Rus Klim Gavrilov, takođe u automobilu s četiri prstena.

Kasneći 2 sekunde za pobednikom, Peterburžanin je stigao drugi na cilj nedeljne trke, posle ozbiljne kontaktne borbe s Tomom Koronelom. To mu je uz jučerašnji trijumf osiguralo 47 poena i status osvajača prvog “olimpijskog” turing zlata na FIA igrama.

“Sjajno je što sam osvojio prvu zlatnu medalju u turing takmičenjima”, poručio je Gavrilov, ove godine treći u generalnom poretku TCR Rusija. “Veoma sam ponosan na sebe i na svoj tim zbog ovog postignuća, to je jednostavno zadivljujuće. Vikend sam otvorio kako treba, pobedom na jučerašnjoj trci 1, pa sam znao da će mi drugo mesto danas biti dovoljno za zlato.”

“Pustio sam Magnusa da odmakne, jer nisam želeo ništa da rizukujem, ali kada je trka restartovana u poslednjem krugu, posle faze vožnje iza sigurnosnog vozila, morao sam žestoko da se borim da odbranim drugo mesto. Koronel me je udario nekoliko puta, ali sam uspeo da se održim na stazi i zadržim ga za sobom. Bila je to oštra, ali fer borba, jer je ovo pravo turing trkanje!”

Magnusu je današnji trijumf, postignut s pol-pozicije i u vožnji po lakoj kiši, u zbiru doneo srebro na FIA igrama. Za veći domet nedostajao je bolji subotnji rezultat.

“Učinio sam najviše što je bilo moguće”, kazao je Belgijanac. “Jasno, znao sam da su moje šanse da osvojim zlatnu medalju bile ugrožene time što sam se kvalifikovao šesti za trku 1, koju sam završio na trećem mestu. Danas nisam imao šta da izgubim, pa sam sve vreme maksimalno forsirao i dao sam sve od sebe. Želeo sam da ovde završim u velikom stilu, tako što ću osvojiti drugu trku i uspelo mi je. Čestitam Komtuju rejsingu, dali su mi savršen automobil i verujem da smo zaslužili srebrnu medalju na ovako lepom takmičenju.”

Bronza je u turing kategoriji pripala Slovačkoj zahvaljujući Matu Homoli, koji je juče bio drugi, a danas je s “hjundaijem” na cilj stigao peti.

Njega su u nedeljnom sprintu prestigli i ispred završili Koronel, koji je boje Holandije branio u “hondi sivik”, i BTCC trkač Rori Bučer, predstavnik Britanije u kineskom “MG 6” automobilu. Koliko je bitka u toj zoni poretka bila neizvesna govori i podatak da je grupa pilota od Koronela do šestoplasiranog Džona Filipija, reprezenta Francuske, na cilju stala u interval od osam desetinki sekunde.

“Znao sam da ću danas u trci 2 teško osvojiti dovoljno bodova da bih završio na (ukupnom) podijumu. Pokušao sam da izbegnem greške na stazi, i to vozeći po vrlo komplikovanim uslovima. U drugom delu trke shvatio sam da mi nije moguće čak ni da prestignem Koronela, pa sam se usredsredio na osvajanje bodova koji bi mi doneli bronzanu medalju. Srećan sam, jer je ovo prvi put da sam bio na Valelungi, uz to i sa novim timom”, ispričao je Homola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 3 =