Godišnji bilans: “Audi RS 3 LMS” osvojio 51 trku i zabeležio 161 podijum

Svodeći bilans po svemu čudne i kao nikada kompaktne sezone, klijentsko odeljenje Audi sporta prebrojalo je pobede koje su njegove mušterije postigle za volanom GT3, GT4 i TCR tehnike iz Ingolštata.

Nas najviše zanima turing program. U svojoj četvrtoj sezoni, “audi RS 3 LMS” prvi put je osvajao titule na svetskom i evropskom nivou, u Nemačkoj i na Novom Zelandu.

U WTCR konkurenciji pilot “audija” Komtuju rejsinga, Žil Magnus, osvojio je naslov ruki šampiona.

Isti belgijski tim servirao je automobil s kojim se Mehdi Benani dovezao do titule u TCR Evropa. U istom prvenstvu, trijumf je ostvaren i u ekipnoj, kao i u juniorskoj kategoriji, za šta je zaslužan Nikola Bart.

U Nirburgring endurans seriji (bivši VLN) na čelu plasmana SP3T klase našao se “RS 3 LMS” klijentskog Bonk motorsporta, a sestrinski model osvojio je dve klase u trkama izdržljivosti na Novom Zelandu.

Do 2020. Audi se u Japanu mogao podičiti endurans titulom, ali su ove godine prvemijerno osvojena dva naslova u sprint disciplini. TCR Japan specifičan je po tome što ima zasebne šampionate za subotnje i nedeljne trke, a dugogodišnji klijentski tim Hitocujama osvojio je i jedan i drugi.

Svemu valja dodati i vozački naslov koji je u Kanadi osvojio Zahari Vanije, te trijumf Nikole Barta u TCR Beneluks.

Umesto da slavi apsolutnu titulu, Erik Briljadori je morao da se zadovolji osvajanjem nacionalnog U-25 trofeja u TCR Italija, dok je Rustamu Fathtudinovu pripao SMP trofej u TCR Rusija. I juniorski TCR šampion Skandinavije Hanes Morin vozio je “audi”.

Klijenti Audija bavili su se i trkama izdržljivosti s modelom “RS 3 LMS”, a u Ingolštatu se posebno ponose pobedama na 24-časovnim nastupima. Tako je belgijsko-francusko-kanadska posada u kojoj su bili i Žil Magnus i Vensan Radermeker trijumfovala u TCR klasi na Dubai 24 sata. Bila je to druga pobeda ovog modela na januarskom dugoprugaškom nadmetanju posle one iz 2017.

Takođe, jedan japanski klijentski tim je s “audijem” osvojio 24 sata Fudžija u TCR klasi, trku kojom je otvorena Super taikju serija. Ova pobeda bila je treća uzastopna nemačkog brenda na Fudžiju 24H.

Od svih proizvoda Audi sporta namenjenih klijentima, “RS 3 LMS” je izvezao najviše trka. TCR auto s četiri prstena bio je zastupljen u preko 220 pojedinačnih takmičenja, zabeležio je više od 530 startova, osvojio je 51 trku i njegovi vozači su 161 put izašli na pobedničko postolje.

Pomenimo i bilans Audijevih GT aduta. Model “audi R8 LMS GT3” vozio je 151 trka, upisao 48 pobeda (skoro trećina!) i 139 podijuma (92% od broja startova). Ovaj automobil osvojio je 7 vozačkih titula, pri čemu se najprestižnijom smatra ona u GT Svetskom čelendžu Evropa (bivša Blanpan serija).

“Audi R8 LMS” u GT4 varijanti bio je još uspešniji nego prethodne godine i osvojio je 22% trka na kojima je učestvovao (skok sa 18,5% iz 2019). U Audi sportu su naročito ponosni na naslov iz GT4 prvenstva Francuske, koji je najkonkurentnija serija u GT4 kategoriji. Isti model zabeležio je i trijumf u SP8 klasi na Nirburgringu 24H.

U Ingolštatu navode da je u godini pandemije broj trka smanjen za oko 37% na globalnom nivou, dok je procenat uspešnosti njegovih klijenata u GT3, GT4 i TCR kategorijama ostao sličan onom iz 2019.