“Hjundai i30 N TCR” postao šampionski auto u debi sezoni u TCR Rusija

Zahvaljujući Dmitriju Braginu, vozaču TAIF motorsporta, “hjundai i30 N TCR” postao je šampionski model i u nacionalnom TCR prvenstvu Rusije, i to u prvoj sezoni takmičenja u toj konkurenciji.

Bragin je na završnoj rundi serije na Soči autodromu došao do svoje četvrte uzastopne titule. Prethodne je osvajao za volanom “seata” i “audija”, a ovu za 2019. izborio je za volanom južnokorejskog modela.

Braginova ekipa je na početku godine već imala “audi” u svojoj garaži, a nabavila je i “hjundai”, pa je na braniocu titule bilo da odluči s kojim će se automobilom trkati u TCR prvenstvu najveće zemlje na svetu.

Pilot iz Kazanja, osvajač ETC kupa 2014. u klasi Monomarka opredelio se za “i30 N TCR” i u njemu je u toku sezone pobedio na tri trke, u zbiru je upisao sedam podijuma i dva najbrža kruga.

Bragin je praktično cele godine bio korak ispred konkurencije. Prvu pobedu upisao je na otvarajućem vikendu sezone, na trci 2 na autodromu Tvrđava Grozni, a zatim je i na svakoj od narednih šest rundi stizao do podijuma. Trijumf i četvrto mesto na pretposlednjem vikendu na Moskovskom autodromu, postignuti po teškim i promenljivim vremenskim uslovima, obezbedili su mu važnu prednost uoči završnice u Sočiju.

U trci 1 vozač iz Tatarstana startovao je deseti, a završio peti, dok je u poslednjem sprintu sezone krenuo iz prvog reda i godinu okončao pobedom, osvojivši titulu u velikom stilu.

Hjundai je imao dva “i30 N TCR” u akciji u TCR Rusija. Drugi primerak dospeo je u garažu Lukoil rejsing tima i vozio ga je Ivan Lukaševič, koga su stabilni rezultati tokom sezone, ali i pobeda u trci 1 na Soči autodromu doveli do 176 bodova i četvrtog mesta u generalnom, iza Bragina (227 bodova), Kirila Ladigina u “ladi” (192) i Klima Gavrilova u “audiju” (186).

Lukaševič je uoči Sočija imao zabeležena četiri podijuma, a dominantno izdanje u prvom sprintu na crnomorskoj obali ukrasio je pol-pozicijom i najbržim kugom, i to u danu kada je njegov Lukoil rejsing obezbedio trostruki trijumf.

Navedeni rezultati su provizorni, jer je Gavrilov uložio žalbu na kazneni prolazak kroz boks koji mu je izrečen u Sočiju i koji ga je sa vođstva trke bacio na začelje kolone i osudio ga na finiš na 16. poziciji.

U timskom poretku TCR Rusija tatarstanski TAIF motorsport završio je godinu kao šampion ispred Lukoil rejsinga. Iako su ove dve ekipe u svojim flotama imale i modele drugih proizvođača (TAIF jedan “audi”, a Lukoil “audi” i “kupru”), u obema su piloti “hjundaija” dali bodovno najveći doprinos timskom plasmanu.

U klijentskom odeljenju Hjundai motorsporta u Alcenauu ocenjeno je da su ključne faktore u uspehu “i30 N TCR” u Rusiji predstavljali ponašanje automobila, izbalansirana šasija i pouzdanost, pa su njihove mušterije odmah mogle da izvuku maksimum iz svog tehničkog paketa i da se na njega s poverenjem oslone tokom cele takmičarske 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + seven =