Hjundai, Kupra, Audi i Honda, brži od korona virusa?

Ova sezona automobilskog sporta imaće dva vorm-apa.

Taman kad smo se prvi put zagrejali, moramo da se ohladimo. To je gore nego kad je međusezona, jer čak i u njoj ima nekih trka!

Ovo je kratak statistički izveštaj o prvom kvartalu. Nadamo se da će drugi kvartal biti bar malo duži!

Za nepuna tri meseca ove 2020. dobili smo dva TCR šampiona.

Sa nedavno napunjenih dvadeset godina (rođen 8. marta 2000.) Luka Engstler je odbranio prošlogodišnju titulu šampiona Malezije vozeći ponovo “hjundai i30” u „svom“ timu Engstler. Na kraju, bodovno poravnat sa Danijelom Lojdom, koji je vozio “hondu sivik”, osvojio je titulu zbog većeg broja pobeda (4) u odnosu na sakupljača bodova Lojda (jedna pobeda), što se nama koji pratimo trke najviše dopalo.

Daniel Lojd rođen je 4. marta 1992. godine, nije uspeo da kao Engstler proslavi titulu pred rođendan. Među pobednike jedne trke šampionata se takođe upisao Engstlerov timski kolega 18-godišnji ruki Niko Gruber.

TCR titulu drugog ovosezonski završenog šampionata Prokar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osvojio je Grk Kostas Papantonis, koji u šampionatu ima neverovatan niz od 11 pobeda u 12 održanih trka.

Pobedu na poslednjoj trci izborio je njegov sin, istovremeno i timski kolega Aleksandros Anivas, rođen 27. februara 1980. u Atini, koji je vozio „seat leon kup rejser“. Anivas je na trkama „pridodat“ svom ocu u TCR konkurenciji. Na kraju šampionata, Anivas je osvojio titulu u klasi super 2000 sa 12 pobeda, a pobedu na poslednjoj trci je „prepustio“ svom ocu, tako da je Papantonis jedini zaslužan za bilans “kupre” od 6 pobeda, koliko je trka i voženo u ovogodišnjem delu prvenstva započetog prošle godine.

Neko će reći da je lako bilo Papantonisu jer je u TCR konkurenciji imao samo svog sina. Međutim, pobede su pobede i on tu nije ništa kriv, naprotiv. Titula 58-godišnjeg grka, rođenog 30. novembra 1962. nije nikakvo iznenađenje, jer je do sada osvojio 9 naslova prvaka Ujedinjenih Arapskih Emirata u poslednjih 10 sezona.

U šampionatu TCR Amerika konkurencija se sastojala od 8 automobila: dva “velostera”, dva “golfa” od kojih jedan vozi prošlogodišnji šampion Majkl Hurcin, tri “honde” i jednog “alfa romea”. Tajler Makson, rođen 13. oktobra 2004. godine, prošlogodišnji šampion sa samo 15 godina u slabijoj turing klasi TCA (“mazda MX-5”), zaslužan je ove sezone za obe pobede “hjundai velostera” u prvom kvartalu u najprestižnijoj, TCR klasi, turističkog šampionata Amerike.

Trenutni zbir pobeda u TCR Sprint šampionatu, u kome je u prvom kvartalu održano ukupno 7 takmičenja sa po dve trke (dva završena šampionata su Malezija (6 trka) i Prokar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (6), i dve trke kojim je započet TCR šampionat Amerike je: Hjundai prvi sa 7 pobeda = model “i30 N” (5) + “veloster N” (2), “kupra” je druga (6) i “honda” trenutno treća sa jednom pobedom.

U kategoriji TCR Endurans šampionata održana su samo dva takmičenja, odnosno dve trke (Dubai i Dajtona) i u obe je pobedio Audi.

Dakle Hjundai, Kupra, Audi i Honda, bili su brži od korona virusa i uhvatili nešto pobeda pre proglašenja pandemije i zaustavljanja svih TCR aktivnosti.

Do novih pobeda moraćemo da čekamo sve do početka maja, nadajmo se optimistički, jer je koronavirus nažalost trenutno najbrži.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*