“Hjundai” popularan u TCR Italija, jedan će voziti Feliče Jelmini

Dva italijanska pilota najavila su nastup u nacionalnom TCR šampionatu u 2020, a obojica će na start izaći u “hjundaijima”.

Prvi od njih je 24-godišnji Feliče Jelmini, koji će u sezoni (kad god ona bude počela) voziti “i30 N” tima PMA motorsport.

Jelmini je 2019. osvojio Italijanski Reno klio kup, dok se na finalu TCR Italija u Monci pojavio za volanom korejskog automobila. U kvalifikacijama je imao drugo vreme, s pol-pozicije je krenuo zbog kazne izrečene bržem suparniku, a upisao je šesto mesto na cilju trke 2.

U međusezoni je pilot iz Lombardije testirao “hjundai” na pistama u Kremoni i Valelungi.

“Auto je isti kao prošle godine, ali smo počeli razvojni program i radili smo na finim podešavanjima”, ispričao je Jelmini. “Veoma sam zadovoljan učinjenim na prvim testovima. Pronašli smo vrlo zanimljiva rešenja koja su nam omogućila da se poboljšamo i učinila su nas bržim.”

“Za ovu sezonu cilj mi je svakako da stičem iskustvo, ali i da stignem na vrh što je pre moguće. Smatram da to neće biti jednostavno, jer je TCR Italija veoma konkurentan šampionat sa superiskusnim vozačima. Ima tu onih koji su ranije mnogo pobeđivali, ali baš zato šampionat i motiviše: to je kraljevska klasa u turing trkanju, jedan od najlepših i šampionata u kojima najviše može da se nauči.”

Po profesiji instruktor vožnje, Jelmini je u trkanje ušao kao 16-godišnjak, i to vozeći histo takmičenja: “Moj početak je prilično čudan – otac mi je pripremio istu onu “alfu romeo GT 1300” s kojom je on debitovao i učestvovao sam u Italijanskom prvenstvu istorijskih automobila. Sa tom “alfom” vozio sam i Alfa kup i odmah sam osvojio titulu, iako sam učestvovao samo da bih se zabavio.”

Sledeća faza bile su Reno monomarka serije, a krunu dosadašnje Jelminijeve karijere predstavlja nacionalni Klio kup. U njemu je prvo osvojio dve titule namenjene vozačima mlađim od 25 godina, a prošle godine i onu apsolutnu. U šampionskoj sezoni, pobedio je na 10 od 12 trka, jednom bio drugi, jednom treći, upisao je 7 pol-pozicija i 8 najbržih krugova, da bi naslov prigrabio trku pre kraja sezone.

“Turing trke mi se mnogo sviđaju. Specijalizovao sam se za prednji pogon, zato je najprirodniji korak bio prelazak u TCR Italija. To je pravi auto-sport, bez ABS-a, bez kontrole trakcije, mnogo je prostora da se pilot pokaže, ali i za razvoj koji izvodi ekipa”, dodao je Jelmini i objasnio svoju dugogodišnju vezu s istim timom.

“Iduća sezona će biti četvrta zajednička meni i ekipi PMA motorsport. Imamo poseban odnos, jer su mi ovih godina mnogo pomogli, i u ličnom i u trkačkom smislu. S njima sam mnogo napredovao, a na pisti sam postizao pristojne rezultate. Inače, od staza volim Imolu, tu sam osvojio prvu trku u apsolutnoj konkurenciji, kao i prvu trku s “kliom”.

Prema kalendaru TCR Italija, sezonu otvara vikend na Monci, na programu od 15. do 17. maja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × one =