Homola: Startovao sam sedamnaesti, završio peti, to je veliko postignuće

Slovački trkač Mato Homola izveo je krupan podvig na subotnjoj trci TCR Evropa u Monci.

On je startovao sa 17. pozicije a na cilj je stigao peti, posle intenzivnih borbi koje je tokom proboja vodio, a od kojih su najbolje bile one sa „hondom“ Danijela Lojda i „audijem“ Žila Magnusa.

Homola bar na početku našeg razgovora ipak nije bio uveren da je ovo bila jedna od njegovih najboljih trka u poslednje vreme.

“Nisam naročito dobro startovao, ali sam vozio dobre prve krugove. Pokušao sam da se klonim nevolja, da koristim prilike koje su mi drugi pružili jer su se međusobno borili.”

“Ponekad sam lako preticao dva ili tri vozača u jednoj krivini. Mislim da sam vozio pametno, možda sam imao samo dve manje greške i to su bile situacije u kojima sam mogao da budem bolji.”

“Bilo je vrlo dobro, auto je bio dobar i hvala timu. Zadovoljan sam svojom vožnjom, iskoristio sam svoje iskustvo sa simulacija i onlajn trkanja. Tu mnogo vežbam, volim da sam pod presijom drugih vozača i tada ne grešim, ovo je bio dobar primer.”

“Kad su pod presijom, ili kad vide konkurente pred sobom, mnogi vozači žele da pretiču u prvoj krivini koja naiđe. A ja sam razmišljao unapred, o krivinama koje slede i nisam baš ludovao u preticanjima. Sve je bilo savršeno.”

U TCR Evropa nikada nije lako osvajati pozicije, a stići sa sedamnaeste na petu predstavlja ozbiljan poduhvat.

Homola se slaže: “Svakako to jeste veliko postignuće. U Parabolici sam dva puta obišao dvojicu vozača. Mnoge pozicije sam tako osvojio, pametnom vožnjom.”

Matov “hjundai” zaradio je nekoliko borbenih ožiljaka u duelu s Magnusom.

“Borio sam se s “audijem”, koji je vrlo dobar na prvoj krivini. Jednom me je tamo prestigao, međutim u drugoj prilici mu to nisam dozvolio. Imao sam i mali kontakt s “hondom” Danijela Lojda, to nisam mogao da izbegnem. Nadam se da nije odustao zbog mene, bilo bi mi žao jer mi je on drag. Pokušao sam da ne udarim nikog i ispalo je dobro.”

Promena tempa “hjundaija” od kvalifikacija do trke bila je očigledna. Homola svoj loš kvalifikacioni rezultat pripisuje i drugim faktorima.

“Ako pogledate sektore u kvalifikacijama, mogao sam da budem deseti ili jedanaesti u Q1. Imao sam dobre sektore, ali nisam uspeo da složim ukupno dobar krug. Auto se u subotu ujutru nije ponašao kako sam želeo, a nisam imao ni zavetrinu, to je zaista veliki problem zbog kog sam gubio sedam desetinki.”

“Moglo je da bude mnogo bolje – “pežoi” su odlično radili u zavetrini, Fajls i Bekman u “hjundaijima” takođe. Ja zavetrinu nisam koristio, morao sam da se koncentrišem sam na sebe, pravio sam i male greške, a i nisam imao poverenja u automobili. Zato su moje kvalifikacije bile problematične.”

“Mnogo sam zadovoljniji kako se auto ponašao podešen za trku, bio je predvidljiviji, a ja to volim. Međutim, ne mogu da vam kažem šta smo uradili da bismo mu promenili setap”, završio je Homola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × three =