Homola: U Monci je ostalo još nešto za šta vredi boriti se

Slovački trkač Mato Homola došao je na španski vikend TCR Evropa kao četvrti na tabeli serije i kao jedan od teoretskih kandidata za titulu, a Barselonu je napustio kao osmi u generalnom, definitivno izbačen iz šampionske bitke.

Ceo Matov rezultat na stazi Katalonija sveo se na subotnje trinaesto mesto i pet pripadajućih poena. Takmičar iz Bratislave u nedelju je stigao samo nadomak bodova jer je kroz cilj prošao kao šesnaesti.

Homola se do prošlog vikenda nikada nije trkao u Barseloni i sve njegovo iskustvo sa ove piste potiče sa testova 2014. i 2018.

“To je staza za koju ne mogu da kažem ni da mi se sviđa, ni da mi se ne sviđa i u vezi s njom sam neutralan. Ona je zaista zanimljiva, prilično brza, izazov je za setap automobila, a gume na njoj prolaze kroz pakao”, rekao je Slovak pre šeste i pretposlednje runde TCR Evropa.

Sa 170 bodova, koliko je bilo preostalo za raspodelu na završna dva takmičarska vikenda, Targetov vozač nadao se da može da se umeša u konačnu borbu za vrh. Na treninzima u petak, voženim po suvoj pisti, on je s “hjundaijem” stigao do mesta 14 i 8, ali je potpuno zakazao na subotnjim kvalifikacijama.

Za tu sesiju uslovi su se bili promenili: dan je otpočeo olujama, TCR kvalifikacije startovale su po vlažnom asfaltu koji se vremenom sušio. Na takvu promenu Homola nije bio spreman i postigao je tek 22. vreme. Ostatak vikenda i trkački plasmani bili su direktna posledica tog neuspeha.

Ako je trinaesto mesto u trci 1 još i budilo nade da se u nedeljnom sprintu nešto može popraviti eventualnim dobrim startom, kontakt s “golfom” Đanija Morbidelija u šestom krugu trke 2 poništio je nekoliko preticanja koja je Mato dotle bio izveo i bacio ga je na 21. mesto. Odatle je Slovak stigao tek u blizinu zone poena, ali nove bodove nije upisao.

Ideje o eventualnom kontinentalnom naslovu sada su se svele na ambiciju da se sezona završi među prva tri.

“Mogu da kažem da sam posle ovog vikenda razočaran. Zadovoljan sam rezultatom subotnje trke i utoliko sam nezadovoljniji kvalifikacijama. One nisu prošle prema mojim planovima, a ako u trci startujete sa dvadeset i neke pozicije, zaista su male šanse da ćete osvojiti ozbiljne bodove. Još je Monca ostala da se vozi, na raspolaganju je još 85 poena, a ja još imam nešto za šta vredi boriti se. Želim da završim na što je moguće boljem mestu”, ispričao je Homola posle Barselone.

Poslednji takmičarski vikend TCR Evropa biće održan od 11. do 13. oktobra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 2 =