Homola za Serbiaring: Pol-pozicija je neočekivana, ali ja sam u Target i došao da osvojim TCR Evropa

Vozač „hjundaija“ ekipe Target, Mato Homola, došao je do pol-pozicije u prvoj kvalifikacionoj sesiji TCR Evropa na Hungaroringu.

Slovak je u razgovoru za naš portal rekao da taj rezultat nije očekivao.

“Nisam testirao mnogo kao drugi. Imao sam samo jedan dan ovde u predsezoni, a svi ostali vozači “hjundaija” su vozili na mnogo više testova od mene što meni predstavlja hendikep.“

„Pežo“ koji sam vozio prošle godine je bio potpuno drugačiji, te sam morao da se adaptiram i radikalno promenim svoj stil vožnje, pa sam ga i menjao kroz treninge sve do kvalifikacija. Pol-pozicija je bila neočekivana, ali sam veoma srećan što mi je pošlo za rukom da budem na vrhu.”

Ključ za dolazak do pol-pozicije za Homolu predstavlja to što mu se na stazi sve poklopilo.

“Sve mi se poklopilo: svaka krivina, svako kočenje itd. Napravio sam nekoliko malih grešaka u svom najbržem krugu i on nije bio 100% perfektan ali je bio dovoljan. Koncentrisao sam se na taj jedan krug, izvukao sam maksimum iz guma i iskoristio sam dobar setap koji smo imali.”

“Ništa nismo menjali na automobilu između Q1 i Q2, trebalo je samo da se sve poklopi i da malo poboljšam stil vožnje. Znao sam da mogu biti brži, ali nisam bio siguran da ću moći da budem 7 desetinki brži nego u Q1”, dodaje vozač iz Bratislave.

Slovak je ponosan na to da je među deset pilota “hjudaija” na stazi i četvoro sa kojima deli garažu upravo on bio najbrži.

“Važno je i za ekipu da smo svi među deset, zapravo devet najboljih, što dokazuje da je “hjundai” dobar automobil, da tim ima dobar setap, da je dobro pripremljen i da se dobro radi. Ponosan sam na to što sam uspeo da budem najbrži, iako smo svi iz tima bili vrlo blizu. Još sam ponosniji zato što nisam toliko testirao.”

Iako mu je ovo prvi takmičarski vikend sa “hjundaijem”, Homola visoko ocenjuje svoj aktuelni automobil.

“Dobro funkcioniše i ima mnogo širi raspon performansi u odnosu na “pežo”, koji operiše u daleko užem opsegu i više zavisi od tačno određenog setapa, jer je u suprotnom vrlo spor. Mnogo zavisi od Balansa performansi. Na njega se svi žale, ali tako je kako je. Kada ste jedan centimetar viši ili niži ili imate neki kilogram više ili manje, to se jako oseti i odmah se vidi po vremenima.”

Na temu stila vožnje prilagođenog „hjundaiju“, vozač Targeta dodaje: “Potpuno je drugačije (nego kod „pežoa“), od kočenja do izlaska iz krivine, o svemu mora drugačije da se razmišlja.”

Slovak je govorio i o rivalitetu između vozača istih brendova.

“Svi vozači “hjundaija” su veoma dobri i mislim da je takmičenje među nama intenzivnije nego u slučaju drugih brendova. U WTCR-u su „hjundaiji“ na začelju, ali za to nemam objašnjenje. Meni je samom bitno da sam na pol-poziciji.”

U fokusu Homolinog trkačkog plana za nedelju nalazi se dobar start.

“Voleo bih da imam dobar start, što mislim da će biti ključno u trci, a u ostatku ću se truditi da kontrolišem tempo, budem brz i da završim trku na najbolji mogući način. I to važi za celu sezonu. Ja sam u Target i došao da osvojim titulu s „hjundaijem“ i želim da se ovako nastavi.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × five =