“Honda sivik tajp R” je TCR Model godine 2019.

Posle završenog WTCR trkačkog vikenda u Maleziji izvršeno je konačno sabiranje bodova i “honda sivik tajp R TCR” stekla je zvanje TCR Modela godine 2019, čime je i zvanično potvrđena kao globalno najuspešniji automobil u kategoriji.

Ovu počasnu nagradu svake godine dodeljuje WSC grupa Marčela Lotija, osnivač i vlasnik TCR koncepta, a na osnovu klasifikacije koja uzima u obzir rezultate svih TCR sertifikovanih modela automobila u svim TCR serijama/trkama voženim tokom sezone.

U 2019. se za zvanje Model godine bodovalo 313 trka, a konačni rezultat bio je poznat tek posle runde Svetskog turing kupa na Sepangu i finalnog okršaja dva modela koja su konkurisala za nagradu, “honde sivik” i “audija RS 3 LMS”.

Japnanski model je prevladao u odnosu na nemački, i to uz razliku od svega 169 poena, minimalnu ako se ima u vidu da se broj ukupno osvojenih bodova svakog suprotstavljenih automobila kretao oko 9.500.

“Honda” je u statusu Modela godine nasledila upravo “audi RS 3 LMS” i “seat leon”, koji su ovo priznanje stekli prošle, odnosno pretprošle sezone.

Direktor sportskog odseka kompanije Honda Hiroši Šimizu ocenio je priznanje dodeljeno “siviku” kao fantastično i nastavio: “TCR formula zasniva se na klijentskom trkanju, a mi smo oduvek insistirali na tome da timovi koji učestvuju sa “sivikom tajp R TCR” to čine u istinskom duhu kategorije. Naši klijenti širom sveta ulažu izuzetan trud i želeli bismo da im se iskreno zahvalimo na poverenju koje su pružili Hondi. Čestitamo svima njima, kao i JAS motorsportu; njihova podrška nema ravne. Priznanje takođe pokazuje i koliko je dobra osnova produkcijski “sivik tajp R”, sa svojim izuzetnim vladanjem na putu i moćnim motorom. Nadamo se još uspešnijoj 2020. godini.”

“Sivik tajp R TCR” je tokom osvojio 14 važnijih šampionata i zabeležio 65 pobeda na trkalištima Bliskog Istoka, Severne Amerike, Evrope, Azije i Okeanije. U najzanimljivija pojedinačna postignuća modela spadaju osam pobeda u Svetskom turing kupu, zvanje WTCR vicešampiona za Estebana Gerijerija, pobede u TCR kategoriji na 24H Nirburgringa i na rundama IMSA Mišlen čelendža na Dejtoni i Sebringu, timska i proizvođačka kruna u TCR Japan, juniorska titula Mišel Halder u TCR Nemačka.

Aktuelni trkački TCR “sivik” debitovao je na trci Dubai 24H u januaru 2018, baziran je na produkcijskoj verziji, a izrađuje ga JAS motorsport, dugogodišnji tehnički partner Honde. Italijani su dosad napravili 133 “sivika” po TCR specifikaciji. Auto je u dve takmičarske godine osvojio 17 značajnijih titula i 110 trka.

Direktor JAS motorspota Alesandro Marijani kazao je: “Velika nam je čast što je “honda sivik tajp R” imenovana za TCR Model godine. Izuzetno smo ponosni što smo zvanični tehnički partner Honde. Taj odnos traje neprekidno od 1999. i uključivao je projektovanje, izradu i operativu u slučaju mnogih takmičarskih vozila. Nagrada je istovremeno priznanje odlučnosti i profesionalnosti naših klijentskih TCR timova širom sveta, kao i potvrda kvaliteta serijskog modela “sivika tajp R” i tehničke i prodajne podrške koju nudimo onima koji se s našim automobilom takmiče. U našoj centrali u Arlunu nalazi se grupa neverovatno vrednih ljudi, predvodi je vođa TCR projekta Mads Fišer, a čine je mehaničari, inženjeri, ljudi iz logistike, prodaje i podrške i svi su oni dali fantastičan doprinos Sivik tajp R TCR projektu.”

Osnivač i vlasnik TCR koncepta Marčelo Loti istakao je da je Honda među prvima stupila u TCR svet.

“Posebno nam je zadovoljstvo što je “sivik tajp R” imenovan za Model godne. Honda i njen tehnički partner JAS motorsport prigrlili su TCR koncept od samog početka. Istrajna posvećenost nagrađena je briljantnim rezultatima njihovih klijentskih timova u svim TCR takmičenjima širom sveta i ovo zvanje je vrhunsko priznanje njihovom profesionalizmu i odanosti TCR konceptu”, naglasio je Loti.

Četrnaest različitih modela automobila rangirano je na tabeli TCR Model godine 2019, a ovo je konačan poredak prvih šest:

1. “honda sivik tajp R” – 9652
2. “audi RS 3 LMS” – 9483
3. “hjundai i30 N” – 8720.75
4. “folksvagen golf GTI” – 8529.75
5. “kupra” – 7784
6. “alfa romeo đulijeta” – 4247

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*