Ipak iznenađenje: “Audi” pobedio na 4 sata Dejtone

LAT Images © 2021 Michael Levitt

“Audi RS 3 LMS” JDC Miler motorsporta osvojio je trku 4 sata Dejtone u TCR klasi, prvu rundu IMSA Mišlen pilot čelendža 2021.

Ovaj auto sa startnim brojem 17 i posadom Miler-Tejlor-Teli prešao je 104 kruga tokom predviđenog vremena i trijumfovao je sa samo 0.736 sekundi prednosti u odnosu na Atlanta spidverks #94 “hondu sivik”, koju su vozili Strelcof-Eversli-Lemb.

Finalni poredak dobijen je na restartu, četiri minuta pre isteka četvrtog sata, koji je Majki Tejlor iskoristio da obiđe Rajana Everslija i zabeleži neočekivani trijumf.

LAT Images © 2021 Jake Galstad

Južnoafrikanac Tejlor je i vlasnik najbržeg kruga trke u TCR klasi, izvezenog u vremenu 1:58.100 (prosek: 108.518 mph)

Ostala mesta u top 5 poretku popunila su tri “hjundai velostera”.

Do treće pozicije stigao je i podijum kompletirao dvojac Džonson-Simpson u automobilu #54 tima Majkl Džonson rejsing (+4.010).

Najbolje plasirani “hjundai” šampionskog Brajan Herta autosporta bio je četvrti na cilju (+4.043). U pitanju je bio “veloster” koji su vozili Hagler i Luis, samo 33 hiljadita dela sekunde udaljeni od pozicije na pobedničkom postolju.

Plasman prvih 5 u TCR klasi zaključio je #51 “veloster” Koplend motorsporta s tandemom Filipi-Mus (+8.627).

LAT Images © 2021 Richard Dole

Obe debitantske Hertine “elantre” namučile su se na kvalifikacijama, ali su završile trku. Ona bolje rangirana, s posadom Gotsaker-Vilkins, bila je šesta i kasnila je krug za slavljeničkom “hondom”.

Druga “elantra” s dvojcem Čejs-Norman prešla je dovoljnu distancu da bude klasifikovana kao deveta u TCR klasi, u kojoj je startovalo 17 automobila, da bi u vreme karirane zastave osam njih ispalo iz akcije.

Prelomni trenutak trke bio je onaj u kom su eliminisana tri pretendenta na najviše pozicije. Dogodilo se to posle tri sata vožnje, kada su se u bici za drugo mesto sudarili “alfa romeo đulijeta” KMW motorsporta i druga “honda” Atlanta spidverksa, a ova je sa sobom kao kolateralnu štetu u propast povukla i Roudšeger rejsing “audi”.

LAT Images (c) 2021 Jake Galstad

Polupana Atlanta spidverks “honda” i KMW “alfa” inače su trku započele iz prvog startnog reda u klasi.

Druga runda IMSA Mišlen pilot čelendža 2021. vozi se 19. marta na Sebringu.