Jahim Galaš, češka TCR nada: Ovde smo da se trkamo, a ne da se mrštimo jedni na druge

Foto: Facebook

Mladi Čeh Jahim Galaš najbliži je pratilac Milovana Vesnića u u TCR Trofeju Istočna Evropa i ESET TCR šampionatu.

Jedno od otkrovenja sezone, Galaš je uspešan za volanom „folksvagen golfa GTI TCR“. Nastupao je na svim dosad voženim rundama prvenstva, pobedio je na Grobniku, upisao još tri druga i tri treća mesta, i posle trke 1 u Brnu zauzimao je drugu poziciju i u istočnoevropskoj TCR konkurenciji i u ESET kupu.

Jahim ima 17 godina, dolazi iz južnomoravskog grada Znojma, izvanredno je artikulisan i odlično vlada engleskim jezikom. S auto-sportom je počeo kao šestogodišnjak, naravno u kartingu.

“Prvu vezu s auto-sportom imao sam kada sam kao dete gledao trke Formule 1. Tada sam čuo da su svi vozači počeli u kartingu, pa sam odlučio da probam i ja i prilično mi se dopalo. Tako je počelo pre 11 godina”, priča nam Galaš svoju biografiju.

“Prošao sam kategorije od 50 ccm, 60 ccm, 125 ccm i najzad 125 ccm sa menjačem. Poslednja karting sezona bila mi je 2017, zatim sam napredovao i prešao na vožnju pravih automobila. Prvo sam vozio “reno klio” i uspeo sam da osvojim češko prvenstvo u prvoj godini, a da u FIA CEZ završim drugi. To je bilo prilično dobro za početnika.”

Galaš se dvoumio kuda će u drugoj sezoni u ozbiljnoj automobilističkoj karijeri.

“Nismo baš tačno znali kuda želimo da idemo 2019. Hteli smo u Centralnoevropski Klio kup, tu su sjajni vozači kao Tomaš Pekarž i Sebastijan Blekemolen. To bi bio priličan izazov, a onda smo odlučili da odemo u TCR, koji je jači. Relativno je jeftin, to je plus za kategoriju i tako smo stigli do nje.”

U prelasku s “klija” na “golf” poteškoće su se javile samo u početnoj fazi probnih vožnji.

“Testirali smo na Panonija ringu, a posle smo prešli na Slovakija ring. Tokom prvih pola sata testa bilo mi je prilično teško, u auto nisam seo tri meseca, a “golf” je 150 KS jači. Ali, na to sam se brzo navikao i u roku od tri dana testiranja uglavnom sam bio na limitu.”

“Ne postoje posebni razlozi zašto smo odabrali “golf”. Dizajn mi se prilično dopada, veoma dobro se ponaša u krivinama. Maksimalna brzina nije tako dobra, ali mislim da se snalazim.”

Interesujemo se za Jahimove uzore i čujemo dva imena iz najviše trkačke klase.

“To su najveće legende, Ajrton Sena i Mihael Šumaher. Kod Sene mi se dopada što je davao bukvalno sve od sebe, a kod Šumahera želja za pobeđivanjem.”

Upitan za ime uzora iz turing sveta, Galaš pravi pomalo neočekivan izbor (zbog razlike u godinama).

“Dopada mi se Hans-Joahim Štuk, za mene broj 1 turing vozač. To je zbog njegove raznovrsnosti, vozio je sve i svaki auto u kojem je sedeo uspeo je da dovede do limita. To je nešto izuzetno.”

Čeh posmatra turing i kao kategoriju u kojoj može da pravi karijeru, ali i kao stepenik ka nečem moćnijem.

“Ne mogu da kažem šta budućnost nosi, odluka nije na meni. Ako mogu da napredujem u nešto jače, definitivno hoću. Ne uspem li, ostaću ovde. Ovo mi je prva TCR godina, trenutno sam drugi u šampionatu, što mislim da nije naročito loše za početnika. Mi smo već odlučili da ostanemo u TCR Istočna Evropa 2020. i dogodine bih voleo da se borim za titulu.”

“Ovo je prva sezona serije, ima devet ili deset automobila, to nije loše za početak. Dogodine treba da ih bude više, a svaki se računa. Bio bih vrlo srećan da ih  bude petnaestak. Ja sam veliki ljubitelj borbi. Ako petorica budu mogla da se bore za pobedu, uvrstite tu i mene. Takvo trkanje mi se dopada, jer tu nema ni trenutka opuštanja.”

Galaš vozi i CEZ endurans, s jasnom namerom da stekne što više iskustva.

To sjajan način da se uvežbaju staze. Dobijate dodatnih sat vremena, a ima tu i drugih TCR vozača, kao što su Petr Fulin, Karol Vitke, Radim Adamek… Međutim, posle dvadeset minuta već se prilično razdvojimo i to je negativna strana svega. Ali, kilometre niko ne može da mi oduzme.“

Češki tinejdžer je pre svega poklonik auto-sporta, što se vidi i po disciplinama koje prati.

“Kao i svaki pravi ljubitelj auto-sporta gledam Formulu 1, naravno i WTCR, ponekad i endurans trke poput 24 sata Spa. Blanpan serija je veoma interesantna, kao i Formula 2, u njoj su svi automobili isti i svi imaju iste uslove.”

Iako prati jednosede, Galaš nikada nije ozbiljno razmišljao o formula karijeri.

“Formule su mnogo skuplje od automobila i teške za održavanje. Drugi minus sastoji se u tome što svaki mali kontakt s drugim automobilom košta mnogo više nego kod turing automobila. U svakom slučaju, moja takmičenja su ona s krovom i s prekrivenim točkovima. Osećam da je to sigurnije – uostalom videli ste pogibiju Antoana Ibera na Spa prošle nedelje.”

Govoreći o omiljenim stazama, naš sagovornik ih grupiše u dve kategorije – one koje je vozio i one koje “samo” gleda.

“Moja omiljena staza je Grobnik. Ima puno promena elevacije, krivine teku jedna u drugu, ima zona jakih kočenja, što je dobro za preticanja. Od staza koje nisu na kalendaru i koje gledam, moj broj 1 je Spa, brza, tehnička staza, opet sa mnogo uspona i spustova. Zatim, Monca. Na njoj ima važnih mesta na kojima gubite mnogo vremena ako niste precizni, to je po meni dobar koncept. I, naravno, veliki Nordšlajfe, “Zeleni pakao”, po meni najbolji jer je pravi vozački izazov.”

Česi se rado bave relijem, Galašu je to isuviše riskantno

“On je ekstremno opasan jer vozite 170 km/h, a drveće je bukvalno tri metra od vas. Meni se to baš i ne dopada. Više mi se sviđa relikros, jer se tu trkate s drugim vozačima, a ne sa štopericom. Zabavniji je.”

Paralelno sa sportskim obavezama, Jahim se trudi da ispuni i one srednjoškolske.

“Uvek učim tokom trkačkih vikenda. Nisam loš đak, imam relativno dobre ocene, trojke su mi najgore. To nije lako, jer odsustvujem s časova. Ako neko izostane sa više od 20% časova, mora da polaže razredni ispit, ali ja sam to rešio s direktorom škole i mogu da izostanem sa 40% nastave.”

U Slovačkoj smo bili svedoci prizora za poštovanje. Treći na tamošnjim kvalifikacijama, Galaš je došao u garažu Milovana Vesnića da mu čestita na pol-poziciji i pohvali najbrži krug srpskog vozača. To tumačimo kao prikaz visoke sportske etike mladog pilota.

Mislim da smo ovde da se trkamo na stazi, a ne da se mrštimo jedni na druge. Sportski odnos treba da bude standard. Vesnić je iskusan vozač, a uspeva da ostane vrlo smeran. Ja to uvek volim da vidim, za razliku od kartinga gde se svi mršte na vas jer ste bili desetinku brži od njih.“

Mlade generacije u pripremama se najčešće oslanjaju na simulatore, a Jahim voli da ih kombinuje s vožnjom u stvarnom svetu.

Kad imam priliku, idem na pravu stazu da podesim automobil i da izoštrim veštine. Ali, veštine izoštravam i kod kuće, na simulatoru. Uništio sam pedale jer sam prejako stiskao kočnicu, pa nisam vežbao već dve nedelje.“

Kada projektuje svoju budućnost, češki tinejdžer pominje i WTCR, ali uz ogradu.

Mogu ja sebe da zamislim u WTCR-u, ali su za to potrebne finansije. Imam sponzore koji mogu vrlo lepo da pokriju moju kampanju u TCR Istočna Evropa, ali je već TCR Evropa dva puta skuplje takmičenje, a WTCR je četiri puta skuplji. Uspeh u auto-sportu uvek je 50% pitanje resursa“, kaže nam na kraju razgovora Jahim Galaš.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 1 =