Jelmini i “hjundai” leteli na Mizanu, na podijumu i “audi” i “kupra”

Feliče Jelmini ubedljivo je slavio na prvoj trci TCR Italija na Mizanu, postigavši automobilistički grend slem.

Pilot “hjundaija” startovao je s pol-pozicije, svih 16 krugova je proveo u vođstvu, izvezao najbrži krug u vremenu 1:43.124 (prosek 147,527 km/h) i trijumfalno prošao kroz cilj.

Jelmini je danas leteo: njegova prednost nad drugoplasiranim Erikom Briljadorijem u “audiju” iznosila je 13.712 sekundi, dok je trećeplasirani Salvatore Tavano, aktuelni šampion serije, s “kuprom” kasnio dodatnih 9.048 sekundi.

Slaveći prvu pobedu u sezoni i šampionatu, Jelmini je vozio u cik-cak na ciljnom pravcu i opasno se poigrao s mogućnošću da izgubi kontrolu i udari u zid boksa.

Prvi sprint na Mizanu vožen je po sunčanom i vrlo toplom vremenu, ali su uslovi bili komplikovani jer je temperatura vazduha iznosila 31 stepen, staze čak 53.

Salvatore Tavano, “kupra leon kompetision”

Jelmini je na startu poveo ispred Franka Đirolamija u “hondi”, a Tavano se zapaženim skokom probio sa šestog na treće mesto. Iza njih su se poređali Marko Pelegrini i Mauro Gvastamakja, obojica u “hjundaijima”, te šestoplasirani Briljadori.

Uprkos sjajnom startu, Tavano je već u prvom krugu izgubio poziciju od Pelegrinija, a branioca titule ubrzo je napao i prestigao i danas veoma borbeni Briljadori. Za to vreme, Jelmini je počeo da nestaje pratiocima, kojima je utekao i Đirolami.

U vreme dok je počinjala bitka za treće mesto između Pelegrinija i Briljadorija, dogodio se i porodični incident: “golf” Kalote Fedeli torpedovala je “honda sivik” FK2 generacije, koju vozi njen muž Federiko Paolino!

Izgubivši duel s Briljadorijem, Pelegrini se skotrljao do šestog mesta kada su ga obišli i Tavano i Gvastamakja. Jelmini već u prvoj polovini trke više nije bio u istom kadru s pratiocima, Briljadori je krenuo da atakuje na Đirolamija, a Tavano se držao na četvrtoj poziciji.

Od petog mesta naniže bilo je daleko zanimljivije i borbeno. Kada je dotle petoplasirani Gvastamakja produžio krivinu, širom se otvorio prolaz Tavanovom timskom kolegi Simoneu Pelegrineliju, a priliku je iskoristio i Etore Karminati u “hjundaiju”.

U drugoj polovini trke, Đirolami je počeo da gubi tempo, pa mu je drugo mesto preoteo Briljadori. Argentinac se neko vreme držao na trećem mestu, ali mu je u 13. krugu pukla guma i “hondu” je morao da parkira. U isto to vreme odustajanjem je završena današnji nastup Masimilijana Muđelija, takođe pilota “sivika”. Posle Đirolamijevog peha, pozicije na vrhu više se nisu menjale.

Erik Briljadori, “audi RS 3 LMS”

Jelmini, Briljadori i Tavano izborili su izlazak na podijum, na cilju su stali u interval od velike 23 sekunde. Pelegrini je kraj karirane zastave prošao četvrti, Pelegrineli je trku završio peti, ali je zaradio vremensku penalizaciju zbog neregularne pozicije na startu.

Peta pozicija je tako pripala Karminatiju, sledili su najbolje rangirani DSG auto, “kupra” Erika Skalvinija, a za njim Mikele Imberti, takođe u “kupri” DSG. Pelegrineli je rangiran kao osmi, ispred Frančeska Savoje u “audiju” i Danijelea Kapelarija u “VW golfu” sa sekvencijalnim menjačem.

Jedanaesto mesto zauzela je Frančeska Rafaele, uprkos činjenici da se motor njenog “audija” ugasio na startu i da je krenula s velikim zakašnjenjem u odnosu na rivale. Gvastamakja je u trci igrao zapaženu rolu, ali je završio tek kao dvanaesti.

Pobednik Jelmini danas je pokazao onu brzinu koja ga je pre dve nedelje na Muđelu s poslednjeg mesta na startu dovela do podijuma u trci 1 i do pobede u trci 2 (kasnije anulirane vremenskom kaznom). Što se tiče “kupre leon kompetision”, uprkos pobedi na debiju na prvom vikendu sezone, utisak je da na njoj još treba raditi kako bi bila konkurentna u svim uslovima i na svim stazama.

Druga trka TCR Italija na Mizanu startuje u nedelju u 11:50.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + nineteen =