Katsburg: Moja najgora trkačka situacija? Kada sam istog vikenda vozio “BMW Z4” i “nisan GTR”

Photo Florent Gooden / DPPI

Niki Katsburg nema nedoumica; iako je u ovom trenutku nejasno hoće li za njega biti mesta na startnoj rešetki Svetskog kupa turing automobila 2020, on bi rado ponovo kombinovao dužnosti u sprint nastupima u turingu i endurans vožnjama u GT kategoriji.

Katsburg je u turing svet i ušao kao afirmisani GT trkač. Prvi start s prednjom vučom imao je u fabričkom WTCC timu Lada sporta. Sledeća stanica mu je bio Volvo, dok je prošle godine debitovao u TCR kategoriji, kao pilot “hjundaija” jedne od WTCR postava BRC rejsinga. U toj roli nije stekao puno prijatelja među suparnicima, pogotovu onim iz Lynk&Co Cijan rejsinga, s čijim se vozačima prečesto sudarao.

Paralelno, Holanđanin je bio BMW pulen u različitim GT takmičenjima endurans karaktera, a za 2020. je stekao angažman u ekipi Korveta rejsing, za koju će voziti najprestižnije trke izdržljivosti u IMSA šampionatu sportskih automobila, počev od Roleksa 24 na Dejtoni.

IMSA kampanja ni najmanje ne bi smetala Katsburgovom eventualnom WTCR programu. Vozač iz Amersforta ga priželjkuje, mada o svemu još nema nikakvih detalja.

U svakom slučaju, on smatra da se oko kombinovanja GT i turing nastupa podiže isuviše velika prašina i da izazovi nisu toliki kakvim se najčešće prikazuju.

“Ljudi generalno vole da sve to prikazuju težim nego što zapravo jeste, jer onda sve izgleda tako kul”, otvoren je Katsburg. “Međutim, da sam uvek u istom automobilu, bio bih jedan odsto jači u prvom ili drugom krugu, jer je toliko malo vremena potrebno za prilagođavanje.”

Holanđanin se prisetio izazova koji ga je zaista zbunio: “Koja je bila najgora situacija koja mi se ikada desila? Kada sam tokom istog vikenda vozio “BMW Z4” i “nisan GTR GT1”.

“U “nisanu” sedite desno i šaltujete levom rukom, dok u “BMW-u” sedite levo i šaltujete desnom. To je bilo tako zbunjujuće! Na svakom izlasku iz pitlejna bio sam ili predaleko od ograde, ili skoro u ogradi.”

“Međutim, posle toga je sve bilo u redu i zaista bih voleo da nastavim s tom kombinacijom sprint i endurans trkanja.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + fourteen =