Koronel ispred Langefelda na kišnom Slovakija ringu, Borković ponovo peti

Drugi trening TCR Evropa na Slovakija ringu vožen je po kiši, a u takvim uslovima najbolje vreme imao je veteran Tom Koronel.

On je prešao 11 krugova, a na vrhu ga je zacementirao onaj od 2:23.063. Inače, Tom je i vlasnik drugog najbržeg kruga sesije (2:23.186).

Najveći otpor Koronelu je pružao njegov zemljak Nils Langefeld u “hjundai elantri” Sebastijan Leb rejsinga.

Dvojica Holanđana vodila su daljinsku bitku i nekoliko puta su se smenjivala na čelu provizornog poretka, ali Nils nije mogao brže od 2:23.517, što mu je obezbedilo konačnu drugu poziciju.

Iako je kiša neprestano padala, uslovi se nisu pogoršavali, pa su tokom pola sata treninga vremena postepeno postajala bolja.

Zato je u završnici Džek Jang uspeo da doveze Brutal fiš “hondu” do trećeg mesta (+0.777), a Nikola Bart je smestio “audi” na poziciju četiri (+0.960).

Dušan Borković se ozbiljnije aktivirao tek u drugoj polovini sesije. Kao i na podnevnom treningu, dospeo je do petog mesta, uz zakašnjenje od 1.222 sekunde za Koronelom.

Šesto vreme imao je Španac Isidro Kaljehas sa “hondom” (+1.415), sedmi je bio domaći trkač Mato Homola u “hjundaiju i30N TCR” (+1.603).

Pozicija osam pripala je Franku Đirolamiju u PSS “siviku” (+1.696). Brat WTCR asa Nestora Đirolamija jedini je vozač koji je osim Koronela i Langefelda, makar i nakratko i privremeno, uspeo da se nađe na vrhu poretka druge i poslednje probe u Slovačkoj.

Deveto vreme imao je Klim Gavrilov u VRC “audiju” (+1.754), a poredak prvih deset zaključio je Viktor Davidovski u “hondi” (+2.043).

Najbolje rangirani “pežo” našao se na 11. poziciji zaslugom Džimija Klerea (+2.359), dok je aktuelni TCR prvak Evrope Mehdi Benani završio trening kao trinaesti (+2.735), dve desetinke iza timskog kolege Feličea Jelminija.

Bivši šampion kontinenta i lider na prvom treningu, Mikel Askona, ovog popodneva je samo razrađivao kočnice pa je završio na poslednjem, 21. mestu, skoro 21 sekund iza Koronela. Bez plasmana je ostao Askonin timski kolega Jevgenij Leonov, čija je “kupra leon kompetision” stajala u garaži.

“Ovaj rezultat je vrlo dobar za samopouzdanje”, komentarisao je Koronel. “Znate moj stil – izađem na stazu i forsiram do limita. Mnogo test dana sam vozio u ovom automobilu, a na sedam WTCC i WTCR rundi u Slovačkoj ja sam osvojio tri trke, Slovakija ring je dobar prema meni. Ovde sam bio brz i na testovima, ali to morate da uradite u trci.”

“Na početku smo čekali da vidimo hoće li se staza osušiti, ali mi je inženjer rekao da želi nešto da isproba i zato sam izašao i vozio krugove. Pronašao sam neke zanimljive putanje i ako pogledate snimke, videćete da sam se zapravo igrao s automobilom. Na poslednjoj krivini sam čak sleteo zadnjim delom, možda sam bio isuviše samouveren. Znamo da će ostatak vikenda biti suv, tako da je ovo sve bila samo igra.”

Bez obzira na najavljeno suvo vreme u subotu i nedelju, drugi trening je svejedno korisno poslužio vozačima i timovima da se upoznaju sa Hankuk kišnim gumama.

Vikend TCR Evropa nastavlja se kvalifikacijama, zakazanim za subotu u 10:15.