Kouržil slavio po kiši u Brnu, na podijumu i Vesnić i Galaš

Foto: Petr Fryba

Češki trkač Dušan Kouržil Mlađi dovezao je „hjundai“ do pobede u prvom TCR sprintu takmičarskog vikenda u Brnu.

On je vodio od gašenja semafora do karirane zastave i upisao drugi trijumf u sezoni, a društvo na podijumu pravili su mu i Milovan Vesnić sa „kuprom“ i Jahim Galaš sa „folksvagenom“.

Rezultat je Kouržila popeo na treće mesto u poretku TCR Istočna Evropa, a Vesnića je za još korak približio ovoj regionalnoj tituli.

Pol-poziciju za TCR trku 1 jutros je osvojio Galaš, ali je ustanovljeno da je njegova ekipa dolivala gorivo u „golf“ za vreme kvalifikacija, što pravilima nije dozvoljeno. Stoga je 17-godišnjak pomeren na poslednje, deveto mesto, uz mogućnost da će ipak zadržati 5 bonus bodova koji se računaju u plasmanu TCR Istočna Evropa, a u ESET CEZ šampionatu ne).

Tako je s pol-pozicije krenuo Kouržil, ispred Petra Čižeka, Jakuba Višomirskog i sada četvrtoplasiranog Vesnića.

Zbog obilja vode na stazi, trka je startovala iza sigurnosnog vozila koje je kolonu predvodilo tokom prvog kruga. Na „pravom“ startu, Višomirski je napao Čižeka, a ovaj ga je zadržao skoro ga sateravši do zida boksa.

U trećem krugu su i Vesnić i Višomirski prošli češkog trkača i potisnuli ga na četvrtu poziciju. Kolonu je predvodio Kouržil, a Galaš je nanizao nekoliko sporijih konkurenata i posle četiri kruga se sa devetog mesta popeo na četvrto, istovremeno držeći najbolji tempo.

Galaš je u šestom krugu navalio na Višomirskog i preoteo mu je treće mesto, a posle toga pozicije na vrhu više nisu menjane, mada je napada bilo. Vesnić je pratio Kouržila s preko 3 sekunde zaostatka, Galaš je za liderom kasnio 4,5 sekunde, Višomirski gotovo 12.

Poslednja četiri minuta obeležio je dvoboj Vesnića i Galaša za drugu poziciju. Čeh je intenzivno pritiskao Užičanina, ali je ovaj odoleo i izborio drugi stepenik podijuma, koji mu je po svoj prilici doneo novu ESET/CEZ krunu.

Kouržil je trijumfovao 2,935 sekundi ispred Vesnića, Galaš je završio 3.993 sekunde iza pobednika, Višomirski je klasifikovan kao četvrti, sa skoro 18 sekundi kašnjenja.

Čižek je s „kuprom“ pokazao dobar kvalifikacioni tempo, ali ponovo ne i trkački i današnji nastup završio je kao peti, ispred Renea Martineka u „golfu“, Karola Vitkea u „kupri“, Radima Adameka u „audiju“ i Tamaša Tenkea u „kupri“.

Druga trka TCR Istočna Evropa – ESET TCR vozi se sutra u 14 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + eight =