“Kralj” na delu: Haf u petak zagospodario ulicama Makaua

Počela je i 67. Velika nagrada Makaua, a apsolutno najbrži krug na treninzima za njeno glavno turing takmičenje (Trka Makau Guja) izvezao je Rob Haf za volanom “MG6” automobila.

Bivši turing prvak sveta, aktuelni TCR šampion Skandinavije, Haf je bio treći na prvom treningu, a prvi na bržoj, drugoj sesiji, na kojoj je zabeležio 2:32.991.

Najbolji tempo na prvoj 35-minutnoj probi imao je lokalni rutiner i bivši povremeni WTCC takmičar Filipe Klemente de Soza, koji je sa “audijem RS 3 LMS” štopericu zaustavio na 2:35.271.

Time je trkač iz Makaua obezbedio nepune dve sekunde prednosti drugoplasiranim “lynk&co03” pilotom Timvork motorsporta Ćang Džangom, a Haf je kasnio daljih 533 hiljaditih.

Englez je na toj sesiji prešao osam krugova, što su mu bili prvi kilometri za volanom “MG6” sprave.

Prvi trening dva puta je prekidan. Crvene zastave istaknute su već posle pet minuta, kada se Kenet Luk olupao o čelične barijere na Solitud S krivinama, prilikom čega je s njegove “kupre” otpao točak. Ovaj auto nije osposobljen za nastavak današnjeg programa.

Restart je dat kada je do karirane zastave preostalo 16 minuta i tu priliku je De Soza iskoristio da izveze svoj jedini “čist” brzi krug, bez gužve na stazi, koji je i ostao upisan kao najbolji.

Drugi prekid izveden je kada je na satu preostao još minut i po vožnje. Uzrokovao ga je Lam Ka Čun, koji se s “golfom” slupao na Muriš Hil sekciji, posle čega više nije imalo smisla nastavljati trening.

Kandidati za naslov prvaka TCR Kina, Ma Ćinghua i Rodolfo Avila rangirani su kao šesti, odnosno osmi, a razdvajalo ih je devet desetinki.

Na drugom treningu uspostavljen je prilično očekivani poredak. Bogatiji za osam krugova iskustva, Haf je na njemu prešao još šest krugova i završio kao prvi, zahvaljujući vremenu 2:32.991 (prosek 144 km/h), najboljem viđenom celog dana.

De Soza je sa 1.061 sekundom zaostatka bio Hafov prvi pratilac, a treće mesto pripalo je Džangu (+1.370), ponovo najbržem među vozačima “lynk&co03”.

Ma i Avila su ovog puta završili jedan iza drugog, kao četvrti i peti. Pulen Timvork motorsporta i lider TCR Kina za Hafom je kasnio 1.873 sekunde, dok je MG adut zaostajao krupnih 3.555 sekundi.

Osim “MG6”, “audija” i “lynk&co03” u top 10 poretku sesije mesto je pronašla i jedna “honda sivik” FK2 generacije. Najbolja “kupra” klasifikovana je kao jedanaesta.

Najbrži krugovi na drugom treningu postavljani su u poslednjih petnaestak minuta, a rani prekid druge sesije izazvao je “audi” slupan na Rezervoar krivini.

Po restartu, De Soza je inicijalno zauzeo prvo mesto, koje mu je Haf preoteo na manje od deset minuta pre isteka predviđenog vremena.

Podsećamo da “Kralj Makaua” Haf ovog vikenda pokušava da poboljša sopstveni rekord i deseti put osvoji turing trku na najkomplikovanijoj uličnoj stazi na svetu. On je jedini stranac na Trci Makau Guja, dok svi ostali vozači dolaze iz posebnih administrativnih oblasti Kine ili “centralnog” dela zemlje.

U programu Trke Makau Guja preostaju kvalifikacije (subota, 2:45), kvalifikaciona trka od 8 (subota, 8:15) i glavna trka od 12 krugova (nedelja, 4:40). Satnicu dajemo po srednjoevropskom vremenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*