Lada sport na ADM trkalištu: Celog vikenda timski rad, dvostruka pobeda u nedelju

Ekipa Lada sport Rosnjeft završila je peti takmičarski vikend TCR Rusija (Turing klase Ruskog prvenstva na krugu) dvostrukom nedeljnom pobedom na ADM trkalištu u Podmoskovlju.

Slavlje brendu iz Toljatija u trci 2 doneli su Kiril Ladigin, koji je upisao treću pobedu u sezoni, i Mihail Gračov, njegov kolega iz oficijelnog tima ruskog proizvođača. Razlika između njih na cilju je iznosila 2,2 sekunde.

ADM trkalište nalazi se u sklopu aerodroma Mjačkovo i većinu učesnika nacionalnog šampionata Rusije poslednji put je ugostilo 2011. godine, posle čega je ušlo u dugotrajnu rekonstrukciju, koja je zahvatila i pistu i infrastrukturu kompleksa.

Vrativši se na Mjačkovo, vozači su ove sezone uvrdili da je staza zadržala svoje glavne crte: vijugavu konfiguraciju i uzanu trasu, koja znatno komplikuje preticanja. Njih u klasi Turing zaista nije bilo mnogo.

Na kvalifikacijama u petak Ladigin je zabeležio peto, a Gračov osmo vreme (zaostatak od 479, odnosno 913 hiljaditih za osvajačem pol-pozicije Klimom Gavrilovom u “audiju”). Opterećen kaznom koju je preneo sa prethodne runde na Kazanj ringu Ladigin je pomeren tri mesta unazad i dvojica timskih kolega krenuli su u prvi sprint iz istog, četvrtog reda.

U subotnjoj trci Gračov je u poslednjem krugu propustio Ladigina do šestog mesta, svestan da njegov kolega ima bolje izglede u šampionatu.

Na delimično inverznoj rešetki nedeljne trke 2 Gračov i Ladigin su startovali drugi i treći i već su do prve krivine prestigli vlasnika pol-pozicije Grigorija Burluckog u “VW golfu”.

Toljatinci su veći deo trke proveli u tom poretku, kontrolišući zbivanja, a pozicije su ponovo zamenili u završnici. Tri kruga pre karirane zastave, Gračov se na poslednjoj krivini opet u interesu ekipe sklonio Ladiginu i omogućio mu maksimalan nedeljni skor, a sam je završio drugi.

Do trećeg mesta dovezao se Burlucki, ispred subotnjeg pobednika Klima Gavrilova u “audiju”. Zanimljivo je da ova dvojica voze za isti tim, Karvil rejsing, ali Burlucki nije ustupio poziciju kolegi i sugrađaninu iz Peterburga, jednom od protagonista šampionske trke.

Ladini strateški manevri doneli su željeni rezultat. U generalnom poretku TCR Rusija i dalje vodi Dmitrij Bragin s “hjundaijem”, ali sada sa samo 5 bodova više od Gavrilova, dok je Ladigin na svega 12 poena iza lidera.

“Upravo završene trke ostavile su dvojak utisak”, analizirao je Ladigin. “S jedne strane, imali smo brzinu i uspelo nam je da pobedimo. S druge, neki naši konkurenti bili su primetno brži od nas. Oseća se težina naših automobila i u kvalifikacijama nije bilo lako.”

“Meni je uspelo da zabeležim peto vreme, ali to sam izveo uz ogroman trud. Usledile su trke na novoj stazi s novim asfaltom, na kojem mi se dopalo prianjanje. Bilo je neophodno da pronađemo optimalni balans automobila, jer smo bili malo slabiji u brzim krivinama. I taj problem smo rešili do druge trke, tim je radio apsolutno predano, nismo nijednom pogrešili i to nam je omogućilo da pobedimo”, ispričao je Ladin najjači TCR adut.

“Veste” su bile najteži automobili na ADM trkalištu – kombinacija sportskog i kompenzacionog hendikepa dovela ih je do 1.340 kilograma.

I osvajač nedeljnog srebra Gračov skrenuo je pažnju da se taj višak i te kako osećao: “Zbog velike težine naših automobila i specifične konfiguracije staze kvalifikacije su ispale komplikovane. Svejedno, uspeli smo da u njima postignemo pristojna vremena.”

“Subotnja trka protekla je mirno, ispunili smo jasan zadatak, da zauzmemo što bolje pozicije na inverznoj rešetki. Zahvaljujući tome u nedelju smo zauzeli prva dva mesta i smatram da je sve prošlo po našem planu, bolje nije moglo ni da se zamisli.”

“Na sledećoj rundi opet smo u Podmoskovlju, na Moskovskom autodromu i tamo očekujemo kišu”, najavio je pilot iz Omska.

Do kraja TCR Rusija 2019. preostale su još dve runde, a prva se vozi već za dve sedmice na globalno poznatom Moskovskom autodromu na Volokolamskom putu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 4 =