Ladigin: Lada je u Moskvi radila odlično i profesionalno, otud i dvostruka pobeda

Ekipa Lada sport Rosnjeft trijumfalno je okončala drugi uzastopni takmičarski vikend Ruske serije kružnih trka održan u Podmoskovlju.

Kruna celog nastupa bila je dvostruka pobeda u klasi Turing (TCR Rusija), najjačoj i najprestižnijoj u šampionatu. Kiril Ladigin je kroz cilj prošao nepunih 7 desetinki ispred timskog kolege Mihaila Mitjajeva i jednu rundu pre kraja serije ostao u igri za titulu, sada kao drugi u generalnom.

Mitjajev je takođe fabrički vozač Lade, stalan takmičar u nižoj S1600 RSKG klasi, a u Moskvi je odmenio Mihaila Gračova u “vesti TCR”.

Iz razloga koji ni ljudima iz Toljatija nisu sasvim jasni, Moskovski autodrom je tradicionalno predstavljao tvrd orah pilotima “vesti TCR” Lada sport Rosnjefta, ali su im se u nedelju sve kockice poklopile.

Sve trke vikenda vožene su po jačoj ili slabijoj kiši. U subotnjem nastupu, Ladigin i Mitjajev bili su među prvima koji su skrenuli u boks i umesto slikova montirali su gume s profilom. Rezultatski se ta akcija nije neposredno isplatila, jer se padavine nasuprot prognozi nisu pojačale, ali je Ladinom dvojcu donela dobre početne pozicije za nedeljni sprint.

U TCR Rusija se inverzna startna rešetka popunjava na osnovu plasmana u trci 1, pa je sedmo mesto na cilju Mitjajevu garantovalo nedeljni start iz prvog reda. Ladigin je trku 1 završio kao peti i u nedelju je krenuo sa četvrte pozicije.

Staza je na početku trke 2 bila klizava i praktično nije bilo trkača koji u nekom trenutku nije pogrešio. Mitjajev je spasao jedno proklizavanje i od drugog kruga bio je neprikosnoveno vodeći. Ladigin je morao da savlada dvojicu suparnika pre nego što je dospeo na drugo mesto.

Mitjajev je poslednji krug dočekao s prednošću od 8 sekundi u odnosu na timskog kolegu, ali je bilo jasno šta će Lada sport učiniti. Kako je Ladigin kandidat za naslov, bilo je logično da će ga kolega iz ekipe propustiti do vrha, pa je i izvršena je rokada na prvom i drugom mestu.

Lider šampionata Dmitrij Bragin ipak je bio najuspešniji protagonista trkačkog vikenda u Moskvi. Sa 39 osvojenih bodova on se učvrstio na prvom mestu u poretku vozača i najozbiljniji je pretendent na četvrti uzastopni nacionalni naslov. Kao drugi po uspešnosti, Ladigin je upisao 36 poena, a Mitjajev je osvojio 29, po čemu je četvrti gledajući samo rezultate runde na autodromu na Volokolamskom putu.

Ladigin se posle pobede popeo na drugo mesto na tabeli i zažalio je što nije uspeo da Braginu otkine još koji poen: “Naravno, šteta je što u šampionatu nismo mogli da se približimo Dmitriju. Da nam je u prvoj trci upalila taktika s gumama za kišu, mislim da bi sve bilo drugačije. Ali, to su trke, morali smo da rizikujemo, zbog toga publika i voli auto-sport!

“Nedeljna trka me je podsetila na nedavnu trku Formule 1 u Hokenhajmu. Želim da pogledam video snimak, zanima me šta se događalo iza nas. Staza je bila mokra i skoro su svi startovali na gumama za kišu. Na početku nisam mnogo forsirao, nišanio sam svoje konkurente, “opipavao” sam pistu. I, posle dva ili tri kruga znao sam gde može da se rizikuje, gde da se brže uđe u krivinu i razvila se sjajna borba sa suparnicima. Veliko hvala ekipi koja je svoj posao odlično uradila. U prvoj trci su profesionalno izveli pit-stop, promenili su gume bez ikakvog “štucanja” i veoma brzo.

Mitjajev je u Moskvi vozio i u matičnoj klasi S1600, u kojoj je za volanom “grante” trijumfovao u nedeljnoj trci. Ipak, rezultat u najjačoj TCR konkurenciji ostaje najjači utisak vikenda.

“Tek kada sam otišao u hotel shvatio sam koliko je odlično prošla ova runda šampionata”, ispričao je vozač iz Toljatija. “Svi su bili zabrinuti na startu Turing klase, nema ko nije došao da me posavetuje šta treba da radim… Ali, ja sam bio smiren i sve je ispalo kako treba. Veoma mi je drago zbog tima, koja je u nedelju ostvarila dve dvostruke pobede, uključujući i onu najprestižnijoj klasi, gde nam je uspelo da se borimo s najbržim momcima u ruskim trkama. Naravno, sve to prija, emocije su me preplavile. Međutim, pred nama je finalna etapa šampionata, na kojoj ćemo se postarati da izvučemo maksimum iz situacije u kojoj smo.”

Finale Ruske serije kružnih trka i TCR Rusija vozi se 7. i 8. septembra na Soči autodromu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =