Lojd: Drugo mesto je bolje od pobede jer su moji konkurenti otpali

Prošlogodišnji viceprvak TCR Evropa, Žilijen Briše, morao je da čeka petu trku šampionata 2020. da bi upisao prvu pobedu u tekućoj sezoni.

Francuz i njegov “pežo” konačno su proradili u Monci i rezultat je trijumf zabeležen u vožnji koja je povremeno ličila na “stare, loše dane” ove serije, kada su njene trke bile derbiji uništenja.

Briše je startovao četvrti i iskoristio je kontakt u bici za drugo mesto da se probije napred.

“Hondu” dotle vodećeg Danijela Lojda prestigao je u drugom krugu na Lezmo 1 krivini, gde se takvi manevri u konkurenciji ravnopravnih automobila retko viđaju. Posle toga je odmakao suparnicima i vozio je neugrožen do karirane zastave, zabeleživši i najbrži krug (1:58.651, prosek 175,8 km/h).

“Trka je bila savršena, iako moj start iz drugog reda nije bio naročito dobar. Međutim, zahvaljujući incidentu između Benanija i Klerea uspeo sam da se popnem na drugo mesto i nađem se iza Lojda. Auto je bio sjajan i isporučio je očekivano sjajne performanse. Nama je ova trka novi start sezone posle razočaravajućih rundi na Le Kasteleu i Zolderu”, ocenio je Briše, koga je 40 pobedničkih bodova podiglo na 11. mesto u generalnom.

“Ova pobeda nam je stvarno bila potrebna da ponovo steknemo poverenje u naš potencijal. Sad se nadam da možemo da nastavimo ovako, počev od sutrašnje trke 2, sa istim performansama i sa novim bodovima. U suprotnom, ostatak šampionata će nam biti veoma težak.”

Lojd je bolje startovao od vlasnika pol-pozicije Mehdija Benanija, kratko je bio u vođstvu trke, ali mu nije bilo žao što je nije i osvojio. Naruku su mu išla i odustajanja do danas najbližih pratilaca, Benanija i Majka Haldera.

Englez je kazao: “Zadovoljan sam postignutim, iskreno, osećaj je bolji nego da sam pobedio! Moji konkurenti u šampionatu nisu postigli dobre rezultate, a ja sam osvojio vrlo dobre bodove.”

“Pežo” je definitivno bio brži na startu, ali sam, pošto me je prošao, mislio da imamo isti tempo. Na početku sam imao mnogo preupravljanja i držao sam dozirani ritam da bih napao na kraju, ali su se četiri ili pet krugova pre kraja pojavile agresivne vibracije napred levo. Prvu prošlogodišnju trku u Monci nisam završio zbog eksplozije gume, znao sam da su Benani i Halder otpali, pa sam popustio i uzeo bodove.”

“Titula je u fokusu svega što radimo, velika je razlika u tome što je jedna sezona iza mene i što znam da ću voziti cele ove godine. Brutal fiš rejsing je obavio mega posao – “honda” je bila neverovatna!”, zaključio je Lojd koji trenutno ima 51 bod više od Haldera kao drugog u generalnom.

Nikola Bart je s “audijem” stigao do trećeg mesta. Taj rezultat je ostao važeći, iako su istraživana dva incidenta u kojima je Belgijanac učestvovao: kontakti s “pežoom” Tedija Klerea i “hjundaijem” Mata Homole.

Bartu je podijum u Monci drugi najbolji rezultat sezone i postigao ga je jedan trkački vikend posle trijumfa na domaćem Zolderu.

“Ovo je neverovatno, već prečesto koristim tu reč, ali je zaista potpuno neverovatno. Mislim da je ovo bila moja najbolja trka sezone, sa osmog mesta sam stigao na treće, noseći 60 kilograma balasta uspešnosti”, rekao je vozač Komtuju rejsinga.

“Svi su se lupali ispred mene, uspeo sam da ih obiđem, a naravno da sam potom morao i da se branim. Trka je bila potpuno luda, mislim da sam bio strpljiv. Morao sam da pronađem dobru poziciju i prava mesta da se ni sa kim ne sudarim i to mi je pomoglo da završim tu gde sam danas završio.”

Jedini kažnjenik posle prvog sprinta u Monci bio je Sami Taufik. Marokanac je na cilj došao šesti, ali mu je u dva navrata dodato po 30 sekundi (prerani start i incident s Martinom Ribom), pa je izbačen iz zone bodova i rangiran kao šesnaesti. Posledično, za jedno mesto su napredovali svi vozači od Danijela Nađa do Martina Ribe, kome je pripao poslednji subotnji poen.

Druga trka TCR Evropa vozi se u nedelju u 13 sati, s pol-pozicije kreće Džon Filipi u “hjundaiju”, Bart startuje treći, Briše sedmi, a Lojd deveti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*