Maks Hese je ADAC junior sportista godine

Foto: Gruppe C

Šampion TCR Nemačka 2019, osamnaestogodišnji Maks Hese, proglašen je za ADAC juniorskog auto-sportistu godine.

Hese je prošle sezone debitovao u nemačkom TCR prvenstvu. Vozio je “audi” ekipe Prosport performans i bio najbolji ruki (zvanično: pobednik Honda junior čelendža), a u generalnom plasmanu završio je na šestoj poziciji.

U 2019. je prešao u tim Franca Engstlera i seo za volan “hjundaija i30 N”. U 14 trka trijumfovao je na četiri i upisao još pet podijuma na putu ka prvom mestu u apsolutnom poretku.

Krunu je obezbedio na Zahsenringu, u završnici za infarkt, sa konačnih 7 poena ispred prvog pratioca.

Maks je bio najmlađi i najneiskusniji u kvartetu pretendenata na naslov – po godinama najbliži rival bio mu je 23-godišnji Majk Halder, Anti Buri ima 30, a Harald Pročik 43. U Hjundai timu Engstler kažu da je njihov tinejdžer tom “hendikepu” parirao “neverovatno jakim živcima” i strašću s kojom je pristupio kampanji 2019.

“ADAC nagradu nisam očekivao, ona je veliko iznenađenje i veoma sam srećan. To je i velika čast, naročito ako pogledate ko su njeni prethodni osvajači. Prošle godine je to, recimo, bio Mik Šumaher”, komentarisao je Hese, koji je u dečačkim danima stekao i tri ADAC karting titule, da bi se 2018. posvetio trkama automobila.

“Osvojenoj TCR tituli sam se ludo obradovao, to je bilo čisto zadovoljstvo”, dodao je mladi šampion. “U sezoni apsolutno nisam imao vremena da budem uznemiren i da grešim, jer sam se nalazio pod velikim pritiskom. Ja volim trkanje, adrenalin i duele i zato sam se odlučio za turing disciplinu. Od početka za mene nije postojalo ništa drugo: brzina i borba sa suparnicima. Ovo je hardkor sport, može da se vozi točak uz točak, vrata uz vrata. Uvek ste u duelu, što je jako zabavno i svakog jutra vam daje novu motivaciju.”

ADAC auto/moto sportista godine bira se od 1980. i to je priznanje za izuzetna postignuća u branši. Lista osvajača počinje reli šampionima, tandemom Valter Rerl – Kristijan Gajstderfer, a uključuje i Nika Hilkenberga, Nika Rozberga i Renea Rasta.

Nagrada namenjena najboljem junioru, koja je 2019. pripala Heseu, dodeljuje se od 1990. i među laureatima je između ostalih i Sebastijan Fetel.

Maks Hese će laskavo priznanje primiti 13. decembra na ADAC sportskoj gala večeri u Minhenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 6 =