Najzad zvanična potvrda: Tojota Argentina će praviti “korolu TCR”

foto Andres Bergara

Sportski ogranak kompanije Tojota poverio je argentinskom odseku Tojota Gazu rejsinga homologaciju, razvoj, proizvodnju i prodaju Tojota automobila za TCR takmičenja.

Japanski gigant je odabrao limuzinsku verziju “korole” kao model za premijeru u TCR kategoriji, a tehnički i inženjerski radovi na projektu već su započeli.

Činjenica da je ceo oosao ekskluzivno poveren Tojoti Gazu rejsing Argentina i da će ovaj trkački automobil biti pravljen u Argentini označena je kao priznanje tamošnjem timu, ali i kao događaj od ogromnog značaja za lokalnu auto-industriju.

Argentinski sportski ogranak Tojote ima više od 20 godina iskustva u lokalnim automobilističkim takmičenjima.

Kada “korola TCR” bude gotova i kada dobije zvanično odobrenje kompanije WSC, vlasnika TCR koncepta, ona će moći da se u rukama klijentskih timova takmiči u svim TCR šampionatima i serijama, uključujući i Svetski kup turing automobila.

“Ponosni smo što nam je naša centrala dala odobrenje i poverila nam homologaciju, razvoj, prodaju i proizvodnju Tojota TCR takmičarskih vozila. To je pokazatelj poverenja koje Tojota ima u nas i dokaz da je naša auto-sportska industrija relevantna. Ovaj projekat će nam dati i mogućnost da pred svetom promovišemo argentinsku auto-sportsku industriju”, izjavio je Danijel Erero, predsednik argentinskog ogranka Tojote i direktor njene latinoameričke trkačke filijale.

“Šest godina je prošlo od pokretanja TCR koncepta, a novi proizvođači se i dalje pridružuju”, pohvalio se predsednik WSC Marčelo Loti, tvorac i vlasnik koncepta.

“Sada želimo dobrodošlicu Tojoti, globalnom automobilskom gigantu, oduvek intenzivno uključenom u auto-sport. Posao razvoja, izrade i marketinga “korole TCR” poveren Tojota Gazu rejsingu Argentina još je jedan kamen-međaš u uspehu TCR koncepta.”

Napomena: fotografija prikazuje “tojotu korolu” izrađenu za argentinski Super TC2000 šampionat.