Pao dogovor: Vozači TCR Istočna Evropa ne idu na Moncu, Brno daje nezvaničnog šampiona

Učesnici TCR Trofeja Istočna Evropa potpisali su u Brnu džentlmenski sporazum i usaglasili se da se neće pojaviti na vikendu u Monci, koji je trebalo da stavi tačku na prvu sezonu regionalne serije i da njenog prvog šampiona.

Inauguralna sezona TCR Istočna Evropa tako će efektivno imati pet, umesto šest rundi. Već po isteku češkog takmičarskog vikenda znaćemo ime njenog nezvaničnog prvaka, ali kako oficijelni kalendar ipak predviđa i Moncu, na pravo proglašenje moraće da se sačeka do polovine oktobra.

Prema sadašnjem stanju stvari, titulu već u džepu ima srpski takmičar Milovan Vesnić. On je na čelo tabele dospeo nakon Hungaroringa i tu je ostao i posle nastupa na Red bul ringu, Grobniku i Slovakija ringu. Drugim mestom na trci 1 u Brnu on je obezbedio prednost nedostižnu za prvog pratioca u ovako skraćenoj sezoni.

U Monci je takmičari istočnoevropskog trofeja trebalo da voze zajedno sa TCR Evropa. Takav združeni nastup već je upriličen na početku sezone u Mađarskoj i nije ostao u lepoj uspomeni učesnicima regionalnog prvenstva.

Moglo se čuti da je od njih direktno traženo da se uklanjaju s puta vozačima evropske serije, a i da su njihovoj tehnici za svaki slučaj „potkresana krila“, kako bi im se oduzela mogućnost da ometu nekog od kolega iz prestižnijeg prvenstva.

Navedeni sportski razlog je prvi i najvažniji zbog kog su timovi TCR Istočna Evropa bili radi da „zaobiđu“ Moncu. Drugi su finansije – pred kraj sezone budžeti su već dobrano istanjeni, pa put iz Češke, Poljske ili Srbije na sever Italije nije nimalo naivna stavka. Pogotovu ako je njihovim pilotima tamo garantovana podređena uloga.

Kao što smo ranije već pisali, pravilima nije predviđen minimalni broj učesnika TCR Istočna Evropa koji bi garantovao raspodelu pune kvote bodova u Monci. U praksi, dovoljno je da u „Hramu brzine“ startuje samo jedan vozač regionalne serije i njemu može da pripadne maksimalnih 55 poena.

U takvim uslovima bili su mogući razni „šok raspleti“ šampionata, pa je džentlmenski sporazum bio neophodan upravo da bi se to predupredilo.

Napominjemo da opisani dogovor važi samo za vozače i timove koji su se pojavili u Brnu i potpisali ga, što ne uključuje Rolanda Amreina i tim Unikorse. Kako se priča, Mađari u Monci ipak nameravaju da voze da bi se sa svojom „đulijetom“ pojavili pred italijanskom publikom. Ipak, Amreinu ni teoretskih 55 bodova ne bi donelo prodor u najboljih šest u generalnom i on neće ugroziti nijednog od značajnijih istočnoevropskih konkurenata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =