Pročik za Serbiaring: Ne bih pobedio da se momci iza mene nisu tako žestoko borili

Hari Pročik je dočekao trenutak slave i na svojoj domaćoj stazi, Red bul ringu, postigao je prvu ovosezonsku pobedu u TCR Nemačka.

Austrijski rutiner “pročitao” je startnu situaciju i svojim “hjundaijem” prošao između dvojice sporijih suparnika iz prvog reda. Narednih 19 krugova proveo je u vođstvu i prvi prošao kraj karirane zastave.

Pročik je i na Ošerslebenu i na Mostu postavio najbrži kvalifikacioni krug, ali nije pobeđivao. Na Red bul ringu, dogodilo se upravo suprotno.

“Da, samo treba da ne osvojim pol-poziciju i osvojiću trku”, našalio se Pročik, koga su na cilju sledili Mičel Čea u “golfu” i Anti Buri u “audiju”.

“A sad ozbiljno – savršena trka, ali mislim da je nismo osvojili zahvaljujući brzini koju smo imali, već zato što su se meni uklopili svi delovi mozaika.”

“Jer, momci iza mene su se borili i moja najveća sreća bila je u tome što se vozač iz Malezije, ne znam mu ime, tako žestoko branio od Burija. U tome je bio ključ.”

“Jurio sam kao lud, jer sam znao da ću, ako ga Buri obiđe, ja biti gotov za dva ili tri kruga. U poslednja dva ili tri kruga ionako sam se mnogo namučio, ali upalilo je i osećaj je lep.”

Osim što je iskoristio dvoboje protivnika, Pročik je temelj svoje pobede postavio u prvih nekoliko desetina metara trke.

“Izveo sam odličan start i očekivao sam situaciju koja se desila jer dvojica momka ispred mene nisu naročito iskusni. Već sam usmerio auto na određeni deo staze između njih, to mi je i bio plan i isplatio se.”

Dok su pratioci vozili koliko toliko disciplinovano i kontrolisano, Pročik nije uspevao da stvori nikakvu značajniju prednost i kvartet na čelu kolone formirao je izdvojenu, ali kompaktnu grupu. Čim su Čea, Buri i Žilijen Apoteloz počeli da se bore i udaraju, Austrijanac im je odmakao.

Komentarišući tu situaciju, Hari ponovo ističe kako njegov “hjundai” nema dovoljnu brzinu na trkačku distancu. Pogotovu je to izraženo u Špilbergu s obzirom na konfiguraciju piste i aktuelni Balans performansi.

“Tokom jednog, kvalifikacionog kruga, zaostatak je s ovom težinom već dovoljno veliki, ali na distancu, uz ovoliko kočenja, sve postaje vrlo, vrlo teško. Svejedno, sada sam zaista srećan, prva je pobeda a dovoljno dugo smo i čekali na nju, ovo je peta trka u sezoni!”

Bez obzira na sve, 43-godišnji trkač iz Štajerske ne želi da Red bul ring posmatra kao eventualni početak preokreta sezone.


“Mislim da je glavni problem i dalje isti. Imamo vrlo dobar setap i vrlo dobar automobil za jedan krug. Ali, da sam zabrljao start, onda bih bio najviše četvrti. Nisam siguran da bih ikog mogao da obiđem.”

“Stalno sam gledao u retrovizore i samo sam nastojao da na startno-ciljnom pravcu odmaknem pratiocima najmanje jednu ili 1,3 sekunde da bih preživeo do treće krivine. Jer, oni su jedni drugima i pravili zavetrinu.”

“Danas nisam vozio najbrži krug, a imao sam nove gume. Buri je vozio najbrži krug, a ja tek četvrti, to je pokazatelj stvari o kojima vam govorim.”

Na nedeljnoj trci u Špilbergu Pročika čeka malo teži posao, jer u njoj startuje osmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + four =