Ribeiro: Serije koje se ne prilagode energetskoj tranziciji mogu da umru

Photo Paulo Maria / DPPI

Promoter Svetskog kupa turing automobila, Fransoa Ribeiro, upozorio je ljubitelje auto-sporta zasnovanog na SUS motorima da se pripreme za “brutalan i nasilan” period u predstojećim promenama panorame globalne automobilske industrije.

Povod za ovu izjavu francuskog menadžera bila je odluka Folksvagen motorsporta, koji je podržavao WTCR projekat Sebastijan Leb rejsinga tokom 2018. i 2019. U novembru je VW objavio da ukida potporu svim sportskim programima koji koriste tradicionalne motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Taj potez je, istaknuto je, u skladu s VW namerama o sve široj elektrifikaciji game putničkih modela koju Volfsburg izbacuje na tržište.

FIA ne požuruje WTCR da se elektrifikuje i za tu akciju ostavlja “nekoliko godina”. S druge strane, WSC grupa Marčela Lotija, osnivača TCR koncepta, već je stvorila novi ETCR koncept i najavila je da će taj šampionat započeti trkački život od 2020.

ETCR će biti prvo svetsko turing takmičenje potpuno električnih automobila sa većim brojem zastupljenih marki, praktično ekvivalent Formule E u svetu prekrivenih točkova. U ovom trenutku, postoji Jaguarov I-Pace eTrofej, i tu su automobili na isključivo električni pogon, ali ali je to samo monomarka serija.

Dajući svoje mišljenje o Folksvagenovom bekstvu s WTCR fronta i o mogućnosti da brend iz Volfsburga zakorači u ETCR, Ribeiro je kazao: “To pitajte njih. Pretpostavljam da je takva poruka (napuštanje tradicionalnog auto-sporta – prim.) jasno mogla da dođe samo s nivoa borda direktora.”

“Pretpostavljam da je sad Folksvagen motorsportu vrlo teško da izađe na kraj s ovom situacijom. Jer, oni su već prodali R5 reli i TCR automobile, a treba zadržati mušterije. Pretpostavljam da su u Folksvagenu telefoni nekoliko dana “goreli”.

“Ali, tako je kako je i s time moramo da živimo. Ako svi mi volimo auto-sport sa automobilima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a mislim da ga volimo, godine koje dolaze biće brutalne i nasilne.”

“U svakom od šampionata, u svakoj kategoriji auto-sporta, biće odluka koje će biti tako teške i bolne… U reliju, Formuli 1, turing automobilima, GT-u.”

“Serije koje se ne prilagode energetskoj tranziciji automobilske industrije mogu da umru, iako mi gledamo WTCR i kažemo: ‘Ah, pa WTCR je superjak, ima sedam brendova i 26 automobila’. Ali, ako ne pazimo, već za nekoliko godina možemo da postanemo zastareli.”

Kao što neće biti “golfa TCR” zasnovanog na osmoj generaciji putničkog modela, tako ni sestrinski novi “audi 3” neće dobiti svog parnjaka u TCR svetu. Belgijski Audi klijent, ekipa WRT, već je objavio silazak sa WTCR scene, pa je Ribeiro upitan hoće li kvalitet WTCR startne rešetke opasti u 2020. godini.

“Taj rizik je prisutan svake godine”, rekao je prvi čovek Svetskog kupa. “Ovo što danas imamo je izuzetno, apsolutno izuzetno. A da biste radili izuzetne stvari, najteže je da održite nivo.”

“Da vam kažem – WTCR nivo neće rasti. Sportski nivo neće rasti, jer je već toliko prokleto visok!”

“Da li mi je bilo teško kada sam čuo šta je odlučio Folksvagen? Prokletstvo, naravno da jeste, bio sam šokiran! Ali, ne zaboravite da je Folksvagen proizvođač od kog je potekla Dizel afera s manipulisanjem emisijama štetnih gasova. Teško je, ali u isto vreme morate razumeti i presiju pod kojom se nalaze proizvođači automobila.”

“Od iduće godine, Evropska komisija kreće sa naplatama kazni proizvođačima za prekoračenje obavezujućeg ciljanog nivoa emisije CO2. Čak i kod malih proizvođača, pričamo o stotinama miliona evra koje treba da plate Evropskoj komisiji samo da bi imali pravo da nastave da prodaju automobile u Evropi. Grupa kao što je Folksvagen za tri ili četiri godine vidi sebe kako uopšte ne prodaje automobile sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 − two =