Sada i zvanično: “Audi RS 3 LMS” je TCR Model godine 2018.

Po okončanju i poslednjeg TCR takmičenja u 2018, šampionata Kine, koji je svoju završnu rundu vozio 29. i 30. decembra na Međunarodnom autodromu Guandong, “audi RS 3 LMS” konačno je stekao zvanje TCR Modela godine za minulu sezonu.

Tu titulu dodeljuje WSC grupa, osnivač i promoter TCR koncepta. Tokom godine se dodeljuju bodovi za svaki rezultat postignut u serijama pod TCR patronatom, uz korektivni koeficijent koji uzima u obzir nivo takmičenja, broj automobila na startu i broj zastupljenih brendova.

“Audi RS 3 LMS” je u 2018. osvojio 7213,50 poena i nadmašio je “hondu sivik tajp R TCR” (7055,75) i “kupru”/”seat leon” (6855,25), vlasnika zvanja Model godine 2017.

Pobeda “audija” u ovoj kategoriji bila je formalnost, jer se nijedna “honda” nije pojavila na finalnoj rundi TCR Kina na Guangdongu, a “kupra” je još ranije obezbedila treće mesto u klasfikaciji.

Tokom protekle sezone automobili “audi RS 3 LMS” zabeležili su ukupno 684 starta u 17 TCR serija i pobedili su 43 puta.

U najzapaženije rezultate modela sa četiri prstena spadaju šest trka osvojenih u Svetskom kupu turing automobila, za šta su zaslužni Žan-Karl Verne, Gordon Šeden i Frederik Ferviš.

U IMSA Kontinental čelendž seriji piloti klijentskog Kompas rejsinga okupirali su prve tri pozicije u generalnom.

Vozači “audija” istakli su se i na sceni Rusije: TCR titulu branio je i odbranio Dmitrij Bragin u automobilu TAIF motorsporta, dok je Aleksej Dudukalo u sestrinskom “RS 3 LMS” Lukoil rejsinga postao vicešampion.

Verne je 2018. osvojio titulu u TCR Beneluks i bio je viceprvak TCR Evropa. Još jedan pilot “audija”, Nils Langefeld obezbedio je treće mesto u konačnom poretku TCR Nemačka, a jedan od automobila proizvođača iz Ingolštata završio je kao treći u japanskoj Super Taikju turizmo endurans seriji.

Zasluženu godišnju nagradu prokomentarisao je Kris Rajnke, šef klijentskih trkačkih programa Audi sporta: “Za Audi sport je velika čast što je “RS 3 LMS” osvojio ovo prestižno i globalno priznanje, i to između dvanaest proizvođača TCR automobila. Posebno je značajno da ova nagrada uvažava ne samo sportski, već i komercijalni uspeh. Osim što postiže uspehe na stazi, Audi sport ostaje veran istinskom duhu klijentskog trkanja i već je izradio preko 160 TCR automobila, koje za takmičenja prijavljuju klijentski timovi širom sveta. To je i priznanje uspehu globalne TCR kategorije, čiji broj serija i dalje raste.”

TCR Model godine 2018, konačni poredak najboljih šest
1. audi RS 3 LMS – 7213,50 bodova
2. honda sivik tajp R – 7055,75
3. kupra/seat leon – 6855,25
4. folksvagen golf GTI TCR – 6595,25
5. hjundai i30 N TCR – 5813,50
6. pežo 308 – 3100,50

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − five =