Štajerska zove: TCR Nemačka vozi na Red bul ringu

Peta runda nemačkog TCR šampionata vozi se na Red bul ringu i predstavlja prvi ovogodišnji izlet ove serije van granica Nemačke.

Prethodni takmičarski vikend održan je na Zahsenringu, na terenu braće Fugel. Poseta Austriji je dolazak u dvorište Haralda Pročika, koji je bukvalno odrastao u blizini piste u Špilbergu i na njoj je stekao prva iskustva u automobilskom sportu.

Red bul ring je početak završne i presudne faze pete sezone ovog nacionalnog TCR prvenstva. U rasponu od samo tri sedmice na programu su njegove finalne tri runde (kraj je na Ošerslebenu), koje će i dati šampione 2020. godine.

Sa aspekta 44-godišnjeg Pročika, “povratak kući” dolazi u pravi čas. Vozač i vlasnik klijentskog Hjundai tima HP rejsing trenutno je drugi u generalnom plasmanu, 11 poena iza Dominika Fugela koji pilotira “hondom sivik”. Taj deficit Austrijanac namerava da smanji.

Prošle godine on je u Špilbergu ubeležio pobedu i drugo mesto i sličnom rezultatu teži i sada. “Uvek je posebna stvar kada vozim na Ringu i tome se uvek radujem, a namera mi je da iz vikenda izvučem maksimum”, poručio je prvak TCR Nemačka iz 2018.

U celoj stvari se pita i aktuelni lider serije, 23-godišnji Dominik Fugel. Automobilista iz Hemnica ima neraščišćene račune sa štajerskom pistom, na kojoj je jednu od trka 2019. završio kao četrnaesti, a drugu okončao odustajanjem. Stariji od braće Fugel na Zahsenringu je postigao dva odlična plasmana , pobedu i drugo mesto, i postao “šampion polusezone”.

Anti Buri je treći na tabeli, sa zaostakom od 22 poena za Fugelom. Finac je i najbolje rangirani predstavnik Hjundai tima Engstler, a na Red bul ringu dobija novog timskog kolegu.

U drugom “hjundaiju” bavarske ekipe trkaće se Malezijac Mičel Čea, koji je 2019. u “VW golfu” izvezao punu sezonu TCR Nemačka, završio kao jedanaesti u generalnom, uz jedan izlazak na podijum. Čea u Špilbergu startuje umesto austrijskog tinejdžera Nika Grubera, pozvanog da ovog vikenda u Engstler Hjundai kokpitu odmeni Nika Katsburga na WTCR rundi na Hungaroringu.

Austrijski Vimer verk motorsport po drugi put u 2020. gostuje u TCR prvenstvu Nemačke. Tim za svoju domaću rundu prijavljuje tri “kupre leon kompetision”, koje će voziti Feliks Vimer, Kristijan Fojthofer i Ginter Beninger.

“Skupili smo određena iskustva i uvereni smo da na Red bul ringu možemo dobro da držimo korak. Staza je naravno izuzetno lepa i uvek rado idemo na nju”, kazao je šef tima Maks Vimer.

Pul austrijskih vozača u Špilbergu uvećaće 26-godišnji Sandro Zoubek, potpuno novo lice u padoku. Zoubek je ove godine debitovao u TCR kategoriji, nama je poznat po startovima u prvenstvu Istočne Evrope, u kom je ove godine upisao tri podijuma. Kao i u regionalnoj, on će i u ovoj seriji voziti “audi RS 3 LMS” i, zanimljivo, to je prvo pojavljivanje jednog automobila iz Ingolštata u TCR Nemačka 2020.

Treći gostovanje u tekućoj sezoni šampionata ubeležiće Poljak Šimon Ladnjak u “VW golfu” GT2 motorsporta.

Standardno, na startu će biti i VIP Engstler “hjundai”, ovog puta poveren TV komentatoru i vozaču sportskih i klasičnih automobila Patriku Simonu.

Dok stariji Fugel vodi u apsolutnoj, u Honda junior kategoriji lider je njegov mlađi brat Marsel, takođe pilot “sivika”. Dvadesetogodišnjak iz Hemnica vezao je tri pobede u juniorskoj konkurenciji i vodi ispred vozača “folksvagena” Renea Kirhera.

Glavna bitka u šampionatu vodi između vozača “honde” i “hjundaija”, a protagonisti borbe za ekipnu titulu takođe su klijenti ovih brendova. U toj kategoriji su Pročik i njegov kolega Jan Zajfert timu HP rejsing obezbedili 8 bodova više od ekipe Honda ADAC Saksonija.

Trke TCR Nemačka na Red bul ringu mogu se pratiti uživo na platformama SPORT1.de, adac.de/motorsport i youtube.com/adac.

Satnica vikenda predviđa dva treninga u petak (11:35 i 17:25). Kvalifikacije startuju u subotu u 10:35, prvi sprint je na programu istog dana u 17:05, a nedeljna trka počinje u 9:35.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*