Tavano nastavio dominaciju u Monci, Stefanovski završio u ogradi

Vozač “kupre leon kompetision“ Salvatore Tavano nastavio je dominaciju na prvom vikendu ovogodišnjeg TCR šampionata Italije.

Bivši WTCC takmičar trijumfovao je i na drugoj trci voženoj na legendarnoj Monci, dok su iza njega završili Erik Briljadori u “audiju“ i Kevin Čekon u “hjundaiju“.

Matijas Vahtel u “hondi“ je startovao sa prve pozicije ispred Čekona i Džonatana Đakona u “hondi“.

Estonac je zadržao vođstvo, dok su se Đakon i Anti Buri u “hjundaiju“ probili ispred Čekona, a prilikom kočenja za prvu krivinu Buri je isekao šikanu i popeo se na drugo mesto.

U krivini Varijante dela Rođa Dušan Kouržil u “hjundaiju“ je udario “kupru“ Evgenija Leonova, posle čega se Rus okrenuo na stazi, ali je uspeo da nastavi, uz samo jednu izgubljenu poziciju.

U prvoj Lezmo krivini Vahtel je otklizao, što su iskoristili Buri, Đakon i Čekon, pa je tako mladi Estonac pao na četvrto mesto.

Ubrzo je na stazu izašlo sigurnosno vozilo, jer je na istom mestu otklizao i Đorđo Fatili, a njegova “kupra“ je ostala zaglavljena u šljunku.

Pre izlaska sigurnosnog vozila, Čekon i Đakon su na zadnjem pravcu uspeli da preteknu Burija i preuzmu prve dve pozicije.

Posle dva kruga provedena iza sigurnosnog vozila, trka je nastavljena, a Tavano nije gubio vreme, te je odmah pretekao Igora Stefanovskog za peto mesto.

U četvrtom krugu Vahtel je pretekao Burija i Đakona i probio se na poziciju 2, ali je napravio grešku na Rođi i ponovo pao na peto mesto. Iza njih Briljadori je pretekao Stefanovskog i probio se na šesto mesto.

Do petog kruga Tavano je već bio drugi, dok je Briljadori obišao Vahtela za poziciju pet. U isto vreme, Stefanovski, Nikola Baldan u “hjundaiju“, Kouržil, Leonov i Mikele Imberti u “kupri“ su vodili veliku bitku za sedmo mesto.

U šestom krugu Briljadori preoteo Buriju poziciju četiri, dok je samo krug kasnije Tavano pretekao Čekona i preuzeo vođstvo.

Briljadori i Buri su se probili na treće i četvrto mesto ispred Đakona, ali je Fincu u tom trenutku izrečena kazna dodatka pet sekundi na ukupno vreme zbog sečenja prve krivine i preticanja Čekona.

U osmom krugu Baldan, Leonov i Imberti su pretekli Stefanovskog, ali je prilikom kočenja za Paraboliku Leonov udario u Baldana, što su iskoristili Imberti i Stefanovski.

Na stazu je ponovo izašlo sigurnosno vozilo, ovaj put kako bi se uklonila oštećena “kupra leon kompetision“ ruskog vozača.

Posle dva kruga iza sigurnosnog vozila, trka je nastavljena, ali to nažalost nije dugo potrajalo.

Na restartu je Imberti pretekao Đakona za poziciju šest, dok je Vahtel od Burija preuzeo četvrto mesto.

Na kočenju za Rođu, Kouržil je otpozadi udario Stefanovskog, takmičar iz Makedonije je izgubio kontrolu nad “hjundaijem i30“ i direktno udario u zaštitnu ogradu. Sigurnosno vozilo je izašlo na stazu i na njoj se zadržalo samo jedan krug.

Posle restarta, na satu je ostao samo jedan minut plus jedan krug, a Briljadori je to iskoristio i odmah preoteo Čekonu drugu poziciju i dao se u poteru za Tavanom. Čekon je zatim izgubio mesto i od Vahtela, ali je uspeo da se vrati na podijumsku poziciju na prilazu Rođi.

Do kraja trke Briljadori je sustigao Tavana, ali vremena za napad nije bilo. Tako je trostruki šampion Italije upisao drugu ovogodišnju pobedu u samo dve trke, dok su pobedničko postolje kompletirali Briljadori i Čekon.

Iako je kroz cilj prošao kao četvrti, Burija je kazna od pet sekundi bacila na poziciju 10, što je omogućilo Vahtelu da osvoji četvrto mesto. Imberti je bio odličan peti, Baldan šesti, dok je kao sedmi kroz cilj prošao Kouržil. Međutim mladi Čeh je pod istragom zbog incidenta sa Stefanovskim.

Džonatan Đakon je bio osmi, dok su prvih 10 kompletirali Mateo Poloni u “audiju“ i Anti Buri.

TCR Italija se nastavlja 4, 5. i 6. juna kada karavan putuje u Mizano.