TCR bilans na evropskom tlu (1): Kupra uspešnija od Hjundaija!

Trkom TCR šampionata Iberijskog poluostrva u Portimau završena su sva TCR sprint takmičenja na evropskom tlu.

Održano je 18 trka Svetskog turing kupa (WTCR), a preostale u toj seriji vožene su, ili će se voziti na stazama izvan Evrope.

Održane su i 32 trke regionalnih takmičenja: TCR Evropa (14), Istočna Evropa (12) i Baltik (10).

TCR šampionat Istočne Evrope “koristio je” 4 trke TCR Evropa za svoj kalendar i generalni plasman.

U osam nacionalnih šampionata, održane su još 72 trke, što ukupno čini 122 trke. TCR šampionat Beneluksa je samo izvukao bodove “svojih takmičara” iz deset, a TCR Iberiko iz dve trke TCR Evropa.

Dobili smo 10 različitih pobednika među proizvođačima automobila. Može se reći da je neizvesnost ko će pobediti na pojedinim trkama uvek bila prisutna. Iako se na početku šampionata očekivao dvoboj dva proizvođača, Honde i Hjundaja, on nije bio odlučujući na teritoriji Evrope. U okršaju Hjundaja i Kupre veći broj pobeda na kraju je osvojila Kupra (32) ispred Hjundaija (29), a među vozačima zaslužnim za pobede Kupre je i naš Milovan Vesnić sa 4 pobede.

Možda je na mestu primedba da svi šampionati nisu podjednako masovni i konkurentni što se tiče učesnika, kao na primer šampionat baltičkih država, špansko-portugalski ili šampionat Britanije, u kojima je startovalo ispod 10 vozila. U poslednjepomenutom šampionatu Britanije, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva startovalo je na pojedinim trkama samo 7 vozila ali zato je među njima bilo 6 različitih proizvođača. U šampionatu Skandinavije bilo je 12 automobila na startu. Pobeda međutim uvek ima posebnu „težinu“, pa broj startera i nije najvažniji podatak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 3 =