TCR Nemačka gostuje u Austriji

TCR šampionat Nemačke ovog vikenda na Red bul ringu vozi svoju drugu rundu u 2021. godini.

Karavan predvodi 21-godišnji Luka Engstler, koji je na otvaranju sezone na Ošerslebenu izvezao skoro savršen vikend i upisao 68 od mogućih 70 bodova. Engstler je tamo osvojio obe trke, jednu pol-poziciju i jedno drugo startno mesto (otud 2 poena manje od maksimuma), zbog čega je na tabeli već u značajnom vođstvu od 22 poena.

Luka u nacionalnom prvenstvu vozi “i30 N TCR” Hjundai tima Engstler, a na Red bul ring stiže posle vikenda na Nirburgringu Nordšlajfe. U Ajfelima je izborio svoj prvi podijum u Svetskom kupu turing automobila i bio član drugoplasirane TCR posade na 24 sata Nirburgringa.

Foto: Gruppe C Photography

Na drugoj poziciji u generalnom nalazi se 24-godišnji Dominik Fugel, vozač “sivika” tima Honda ADAC Saksonija, koji je na Ošerslebenu uknjižio 46 poena, treći je Engstlerov timski kolega Niko Gruber sa 43 boda.

Gruber živi 200 kilometara od Red bul ringa i jedan je od šestorice takmičara kojima je runda u Špilbergu igra na domaćem terenu.

„Izuzetno se radujem Red bul ringu. Prošle godine sam morao da propustim tu trku jer sam gostovao u WTCR, a sada ih jedva čekam. Stazu poznajem iz formula trka, u svakom slučaju jedna mi je od omiljenih. Na Ošerslebenu smo pokazali tempo, a moj cilj je da ponovo pobedim u Honda junior čelendžu i da povećam prednost, naravno i da osvojim važne bodove za moju ekipu“, kazao je Gruber, koji vozi drugu sezonu za Hjundai tim Engstler u nemačkom šampionatu, a trenutno vodi u juniorskom poretku.

Na domaćem terenu je i austrijski Vimer verk motorsport, posebno inspirisan za nastup u Štajerskoj. Prošle sezone ekipa je već gostovala u TCR Nemačka na Red bul ringu, dok u 2021. izvodi punu kampanju u šampionatu za koji sprema čak četiri automobila.

Dve Vimerove “kupre leon kompetision” voze Austrijanci Ginter Beninger i Kristijan Fojthofer, Austrijanac je i pilot “audija” Peter Gros, ali je glavni adut tima 26-godišnji Italijan Erik Skalvini, koji je na Ošerslebenu imao dva top 5 plasmana.

Foto: Gruppe C Photography

„Imam vrlo dobar osećaj uoči dolazeće dve trke“, rekao je šef ekipe Feliks Vimer, koji najbolje rezultate očekuje od svog italijanskog pulena. „Skalvini se kod nas sjajno snašao. Kako praktično nije poznavao ni Ošersleben ni automobil, on je tamo čak bio senzacionalan. Ako se sve uklopi, Erik sigurno može da vozi s najboljima. Ostala trojica pilota voze za ADAC trofej, dobro poznaju Red bul ring, pa sigurno i ovde možemo da postignemo dobre rezultate.“

Na rundi u Štajerskoj gostuju i startnu rešetku produžuju tri lokalna vozača. “Audi” će voziti 27-godišnji Sandro Zoubek, nama poznat iz TCR Istočna Evropa. Zoubek je 2020. gostovao u TCR Nemačka na Red bul ringu, trku 2 završio je četvrti, ali je bio bodovno transparentan.

Lubner motorsport će povećati svoju flotu na tri “opel astre” jer se stalnom takmičaru, 22-godišnjem Austrijancu Filipu Regenšpergeru pridružuju stariji zemljaci Andreas Hefer i Mario Klamer.

Braća i timske kolege Dominik i Marsel Fugel kandidati su za najviše plasmane i u Špilbergu. Obojica su izlazili na podijum na Ošerslebenu, Dominik dva puta, Marsel jednom. Njihova ekipa je druga u timskom poretku serije.

„Red bul ring nije klasična Hondina staza, to se u prošlosti pokazalo”, upozorio je 19-godišnji Marsel, trenutno četvrti u generalnom. “Dodatno, “hjundai” je veoma moćan na pravcima, pa će to biti izazov. Moraćemo da nastojimo da se dobro pokažemo na trkačku distancu.“

copyright: HOCH ZWEI

Dobar rezultat za Engstler Hjundai tim može da postigne i Martin Andersen, vicešampion TCR Danska i osvajač pol-pozicije za prvu trku na Ošerslebenu.

Na tribine Red bul ringa biće pušteni navijači u broju od najviše 3.000 dnevno, uz poštovanje svih higijenskih i protivpandemijskih zaštitnih mera.

TCR program vikenda predviđa dva treninga u petak i, prema ovogodišnjim pravilima, zasebne kvalifikacije za svaku od trka.

U subotu se kvalifikacije voze u 8:30 i trka 1 od 12:10. Nedeljne kvalifikacije počinju u 9:30, a trka 2 u 15:05. Subotnja i nedeljna zbivanja mogu se pratiti na strimu na portalu adac.de/motorsport.