TCR Nemačka ulazi u završnicu: Rasplet u četvoromeču Buri – Hese – Pročik – Halder

Foto: Gruppe C Photography

Nemački TCR šampionat ovog vikenda na Hokenhajmringu vozi pretposlednju rundu sezone 2019.

Borba za titulu ulazi u završnu fazu, a u Baden-Virtemberg kao vodeći stiže vozač “audija” Anti Buri.

Tridesetogodišnjem Fincu konkurencija diše za vrat, a na šestom trkačkom vikendu biće brojnija za dva gostujuća “hjundaija” ekipe Target kompetišn, šampiona serije iz 2016. i 2017.

„Konačno nastavljamo, dobar je osećaj vratiti se na Hokenhajm“, kaže Buri, koji je na prve četiri runde upisao 320 bodova i namerava da izvede sledeći korak ka naslovu prvaka. „Moj LMS rejsing je supermotivisan kao tim. Želimo da nastavimo da radimo dobro i da osvajamo poene i naravno da želimo da budemo na vrhu i kada dođe kraj sezone.”

Put do odluke još je dugačak. Engstlerov pulen Maks Hese drugi je na tabeli sa 298 poena, slede aktuelni prvak Harald Pročik sa 282 – obojica voze “hjundaije” – te Majk Halder sa 274 boda, jedini pilot “honde” u vodećem kvartetu.

Vikend donosi maksimalno 85 bodova – 40 za pobedu u svakoj trci, plus 5 za pol-poziciju.

Hese kraj sezone dočekuje u izvrsnoj formi, njemu su upisane pobede u tri od poslednje četiri trke. Istina, na Nirburgringu je na cilj stigao iza Tjerija Nevila, ali Belgijanac je kao gost bio bodovno transparentan, dok je za pobedu u drugom sprintu Hese dobio polovinu poena, zbog nedovoljne izvezene distance.

„Veoma smo moivisani i u poslednje vreme nam je forma odlična. Pokušavamo da damo svoj maksimum i da osiguramo što je moguće više bodova”, kaže 18-godišnjak iz Vernaua, pilot “hjundaija”. „Uprkos tome, biće teško jer staza baš i ne odgovara “hjundaiju”. Zato želimo da pokušamo da zaostatak učinimo što manjim, a da onda na finalu na Zahsenringu konačno raščistimo stvar.“

Zahsenring zaista jeste domaćin velikog finala, što se dešava prvi put u istoriji serije, ali o tome je još preran razmišljati. Sada se sve vrti oko Hokenhajmringa, koji je Pročiku ostao u lepoj uspomeni iz 2018; tu je osvojio naslov šampiona u završnici za infarkt, a trijumfovao je i u jednoj trci prvenstva 2017.

Međutim, vikend na Nirburgringu bio je daleko od idealnog za 43-godišnjeg Austrijanca i njegov HP rejsing. U subotu je imao rani kontakt sa suparnikom, a u nedelju je izgubio mnogo vremena tokom zamene pneumatika na početku provale oblaka. Hari je on kao i obično bezrezervno samokritičan: „To je bila totalna katastrofa, zakazli smo kao tim. Zato kao ekipa moramo da radimo delotvornije. Znamo da se stvari u auto-sportu dešavaju veoma brzo i da vikend lako može da krene naopako. To ne sme da nam se dešava. Želimo da izvezemo najbolji mogući vikend, to nam je kao ekipi izuzetno važno posle udaraca koje smo pretrpeli.”

Na scenu TCR Nemačka u Hokenhajmu se vraća i tim Target kompetišn, osvajač četiri titule u prve dve sezone takmičenja. Boje italijanske ekipe u “hjundaijima i30 N TCR” braniće brat i sestra, Šveđani Andreas i Jesika Bekman, inače stalno angažovani u TCR Evropa.

Osim njih, u akciji u Hokenhajmu će biti i Švajcarci Paskal Eberle i Mario Andereg u “kuprama”, kao i Marsel Fugel u “hondi sivik tajp R TCR”. Gostujući start u VIP “hjundaiju” tima Engstler izvešče jutjuber Franc Simon, a Holanđanin Moric Sandberg vraća se u kokpit “golfa” posle preskočene runde na Nirburgringu.

Neizvesno je i u juniorskom šampionatu. Lider je vozač “honde” Britanac Bredli Berns (53,5 boda) ispred Švajcarca Žilijena Apoteloza u “kupri” (50). U poretku slede Mišel Halder u “hjundaiju” (47,5 poena) i Rene Kirher u “audiju” (46).

Treninzi na Hokenhajmringu voze se u petak u 9:40 i 14:05. Subotnje kvalifikacije startuju u 9:40, trka 1 zakazana je za 17:15. Drugi sprint vikenda biće održan u nedelju, s početkom u 14:40.

Trke pretposlednje runde TCR Nemačka mogu se pratiti na platformama adac.de/motorsport, youtube.com/adac i na Fejsbuk stranici serije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 9 =