TCR Rusija u Moskvi: Tromeč Hjundai – Audi – Lada, u glavnim rolama Bragin, Gavrilov i Ladigin

TCR šampionat Rusije ulazi u samu završnicu: ovog vikenda takmičarima predstoji šesta i pretposlednja runda serije, a domaćin joj je poznati Moskovski autodrom.

Prethodni takmičarski vikend takođe je vožen u okolini Moskve, početkom avgusta na ADM trkalištu u sklopu aerodroma Mjačkovo.

Tamo su trke osvajali vozač “audija” Klim Gavrilov i fabrički pilot “lade veste” Kiril Ladigin, bodovno najuspešniji trkači na Mjačkovu.

Zahvaljujući tim rezultatima, Peterburžanin i Jekaterinburžanin su se približili lideru prvenstva Dmitriju Braginu, na 5, odnosno 12 bodova.

Bragin ove godine u “hjundaiju” nišani svoj četvrti uzastopni nacionalni naslov, a u dosadašnjem toku sezone uknjižio je 152 poena.

Četvrtoplasirani Andrej Maslenjikov ima deficit od 24 boda za vodećim i s “kuprom” Lukoil rejsinga pokušače da iskoristi tromeč favorita i da proširi spisak pretendenata na tron. U prilog toj težnji ide mu i težina automobila od samo 1.265 kilograma.

Na mestima od petog do sedmog poređali su se Lukoilovac Ivan Lukaševič s “hjundaijem” (112 poena), pilot Lada sport Rosnjefta Mihail Gračov (102) i bivši višestruki nacionalni prvak Rusije Aleksej Dudukalo (102) u Lukoil “audiju”.

TCR Rusija vozi se kao zasebna (Turing) klasa u sklopu nacionalnog šampionata na kružnim stazama (RSKG), a sportski pravilnik podrazumeva opterećenje automobila takozvanim sportskim i kompenzacionim hendikepom.

Zbirna primena tih parametara čini Braginov “hjundai” najtežim automobilom u Moskvi – auto TAIF motorsporta startuje sa 1.345 kg. Ladiginova “vesta” imaće 1.325, a Gavrilovljev “audi” 1.305 kg.

Za predstojeće trke prijavljen je i Artur Muradjan s “kuprom”, koji je na otvaranju ove sezone startovao na Kazanj ringu. “Kupru” će voziti i povratnik u šampionat Denis Grigorjev, koga na nacionalnoj sceni ove godine nije bilo, a zabelećio je gostujući nastup u TCR Italija.

Krug Moskovskog autodroma dugačak je 3931 metar, staza ima 10 krivina i najduži pravac od 873 metra.

Prošle sezone Gavrilov je tu slavio u prvoj trci, a Aleksej Dudukalo, danas tek sedmi u generalnom, osvojio je trku 2.

Pilote TCR Rusija u petak očekuju kvalifikacije u terminu od 17:30 do 18:05 (po srednjoevropskom vremenu).

Subota je rezervisana za trku 1. Vozi se 13 krugova, počinje letećim startom i traje od 12:00 do 12:30.

U istom terminu, samo dan kasnije, počinje i duži, nedeljni sprint. On traje 16 krugova i kreće startom iz mesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =