Tim Engstler rezimira subotu na Red bul ringu: Bilo je više senke nego svetlosti

Hjundai tim Engstler nije postigao očekivane rezultate na prvoj trci TCR Nemačka na Red bul ringu.

Najbolji predstavnik bavarske ekipe bio je petoplasirani Teo Koako, Gabrijele Tarkvini potrajao je samo do prve krivine, a najveći adut tima u borbi za titulu, Maks Hese, klasifikovan je kao jedanaesti, posle kaznenog prolaska kroz boks.

Tim menadžer Andreas Klinge analizirao je svaki od ova tri rezultata.

“Tarkvinijeva trka bila je gotova na prvoj krivini. Očigledno, desio mu se kontakt koji je izazvao problem na automobilu i bilo mu je nemoguće da nastavi dalje.”

“Koako je izvezao dobru trku, mada je on učestvovao u tom kontaktu s Gabrijeleom. Po našem mišljenju u svemu je učestvovao i Anti Buri, koji je pokušao da vozi preko trave, a to je teško moguće. Ishod smo videli – na prvoj krivini nema prostora za tri automobila.”

“Hese je izvezao sjajnu trku, nažalost, kažnjeni smo zbog stvari o kojoj tek treba da govorimo s direktorom trke. Zaista ne mislim da je zaslužio kazneni prolazak kroz boks koji mu je uništio trku.”

“Rečeno nam je da je obišao “hjundai” Lukasa Niderčajdera. Ali, gledao sam video snimak dva ili tri puta i nisam mogao da primetim da je bilo ikakvih signalnih zastava. Moram da sačekam onbord. Ni ako na strimu piše da je aktivan sigurnosni automobil, vozač to ne vidi, već ono što je na stazi. Ako na stazi nema zastava, ne bi trebalo ni da izriču kazne.”


“To je bila borba, Niderčajder je izgubio kontrolu nad automobilom, bio je na travi. Hese je bio pored, a tu je još bio i Berns, dakle tri automobila. Govorimo o periodu od dve sekunde. Možemo to stotinama puta da gledamo, da zaustavljamo, puštamo usporeno, ali vozač mora da donese odluku u deliću sekunde.”

“Ubeđen sam da to nije učinio namerno, nije stekao prednost. Po mom mišljenju, ako je postojao prekršaj, bolja je opcija bila da je direktor trke meni javio da Hese vrati poziciju. To je lako moglo da se uradi. Šest automobila je kažnjeno u istoj sekciji staze, to je uništenje trke i mislim da nije najpametnije rešeno.”

“U zbiru – više je senki nego svetla. Osvojili smo neke poene bitne za šampionat, ali ne onoliko koliko sam se nadao da ćemo osvojiti.”

“Lično mi je najviše žao zbog Gabrijelea. On je svetski šampion, jedva i retko imate šansu da se trkate s takvim čovekom u timu, a on nije pokazao svoju snagu i to je pomalo razočaravajuće. Definitivno subota nije bila jedan od naših boljih dana.”

Heseov “hjundai” je celog vikenda ispoljavao manjak snage. Ne uspevši to da reši, tim Engstler je pozvao glavnog inženjera Hjundai motorsporta iz centrale u Alcenauu.

Ni njegova intervencija nije otkrila u čemu je stvar, pa je Tarkvinijev automobil pre trke poslužio i kao donor dela koji ekipa nije imala u rezervi.

Spreman na žrtvu za slavu Hjundai brenda, Italijan nije vozio dovoljno dugo da bi osetio da li sada snaga fali njegovom “prepakovanom” “i30 N TCR”. Bavarci samo posredno mogu da zaključe da li je rokada delova pomogla.

Klinge objašnjava: “Prvo moramo da analiziramo podatke da vidimo da je zamena delova nešto donela. Gledamo vremena, najbrže krugove, a upoređujemo se samo s “hjundaijem”, ostalo nema smisla. Maks je u svom najbržem krugu zaostajao šest desetinki za najbržim “hjundaijem”, njega je vozio Pročik. To ne govori o nekom gubitku snage.”

“Maks se nije žalio, kaže da je u trci mogao da se brani i da se približava protivnicima. Međutim, on ovde nije proveo dovoljno vremena u vožnji. Nije mogao da iskoristi prvi i drugi trening, kvalifikacije su bile grozne i s takvim autom je morao da uđe u trku.”

“Nedostatak vremena na pisti lako je moglo da izazove taj zaostatak od 6 desetinki, jer, ako nemate snagu, onda zaostajete tri sekunde. Nadam se da se nešto promenilo nabolje, ali ne mogu da ocenim pre analize podataka. Po mom osećaju i iskustvu, 6 desetinki nije tako dramatično, situacija mora biti da je bolja i očigledno jeste, ali ne mogu da budem siguran.”

“Loše je što nemamo Gabrijeleove podatke. Jer, da je on vozio trku, a ne samo 150 metara, onda bismo imali šta da upoređujemo.”

Koako i Tarkvini će i u nedelju startovati iz trećeg reda, ali će inverzija rasporeda dovesti Francuza ispred Italijana. Hese i u trci 2 polazi sa 15. mesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + fourteen =