Trijumf “kupre” na 12H Monce, Oriolu, Lojda i Ribu 30 minuta delilo od pobede!

Uprkos tehničkim problemima u ranoj fazi trke 12 sati Monce, treće runde 24H serije 2020, holandska posada Red kamel “kupre” DSG u sastavu Ivo Brekers – Luk Brekers slavila je u TCR klasi.

Bilo je to prvo takmičenje na “Hramu brzine” od uvođenja karantina i protivpandemijskih restrikcija u Italiji.

Dvanaestočasovno takmičenje podeljeno je u dva dana: u petak se od 15h vozilo četiri sata, a u subotu u 11h startovala je druga, osmočasovna faza endurans trke. Za TCR klasu bilo je prijavljeno sedam automobila.

Posle petka, u TCR klasi je vodila Bas Kuten “kupra” DSG sa 107 pređenih krugova, jednim više od Autorama “VW golfa”.

Četvrtu poziciju zauzimala je “honda sivik” FK7 generacije za čijim su se volanom smenjivali Martin Riba, Danijel Lojd i Pepe Oriola, u zajedničkom poduhvatu ekipa Brutal Fiš i KCMG. Na pretposlednjem, šestom mestu nalazila se “kupra” koja će dan kasnije pobednički okončati nastup. Njen početni problem bio je kvar vešanja, zbog kojeg je izgubila pet krugova u odnosu na lidera klase.

Subotnja faza trke prekinuta je u sedmom satu zbog jake kiše i prinudna pauza trajala je dva časa.

Uprkos vremenu izgubljenom u petak, izgledalo je da će konačni trijumf pripasti Brutal Fiš/KCMG “hondi sivik”. Oriola, Riba i Lojd postepeno su napredovali do vrha klase i stvorili su prednost od dva minuta u odnosu na prvog pratioca, ali su mehanički problemi snašli japanski automobil. “Sivik” se zaustavio na izlazu iz krivine Lezmo 2 na manje od 30 minuta do karirane zastave. Auto je dospeo do boksa, vrlo brzo je “resetovan” i vraćen na stazu, da bi ga Oriola dovezao do trećeg stepenika podijuma.

I Autorama “golf” s posadom Born-Klecer-Melter imao je svoju porciju nevolja. Dvadeset minuta pre završetka trke, u fazi kada je bio drugi, auto je proširio putanju na prvoj šikani i oštećen mu je prednji levi kraj. Preventivni odlazak u boks ipak nije ugrozio poziciju ove postave i ona je završila kao druga u klasi.

Pobednička Red kamel “kupra” preživela je svoju dozu tehničke drame u petak, dok je u nedelju iskoristila malere protivnika. Ivo i Luk Brekers prešli su 261 krug, jedan više od drugoplasiranog “golfa” i dva više od trećeplasirane “honde”.

Iako je vodila posle prva četiri sata trke, Bas Kuten “kupra” konačno je klasifikovana kao četvrta u klasi.

Tri najbolje rangirane TCR posade završile su kao osma, deveta i deseta apsolutno. U trci je u svim klasama startovalo 23 automobila.

Najbrži TCR krug izvezao je Danijel Lojd u vremenu 2:02.439 (prosek 170,33 km/h).

Iduća runda 24H serije biće trka 24H Barselone u terminu od 4. do 6. septembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*