Trke odlažu ili otkazuju TCR Azija, Australija, Danska, Japan, VLN…

Dok se nastavlja borba sa covid-19 pandemijom, trkačke serije širom sveta prinuđene su da “precrtavaju” vikende i datume sa svojih izvorno planiranih takmičarskih kalendara.

Samo u proteklih nekoliko dana, svoje runde odložilo je ili otkazalo nekoliko nacionalnih, regionalnih, kontinentalnih i međunarodnih serija, a na udar su dospeli i termini iz aprila meseca.

Prvi su na reakciju bili prinuđeni u Australiji. TCR šampionat ove zemlje trebalo je da startuje 27/29. marta na Sidnej motorsport parku. Mere australijske vlade predviđaju zabranu “neesencijalnih” masovnih skupova sa preko 500 ljudi, pa se te trke neće voziti, bar ne u izvornom terminu.

Promoter je obećao da će u dogledno vreme objaviti kada bi runda u Sidneju ipak mogla da bude održana i najavio je preuređenje kaledara kako bi smanjio uticaj pandemije na održavanje prvenstva. Opcije za nastavak serije biće razmatrane zajednički s ekipama učesnicama.

Istovetan potez povukao je i promoter TCR šampionata Japana, zajedno s nacionalnim auto-savezom i rukovodstvom Fudži spidveja. Akcija je s ovog autodroma trebalo da krene 18/19. aprila, što se neće dogoditi. Zvanični predsezonski test na istom mestu biće ipak održan po planu, 24. marta, ali će prvenstvo TCR Japan zvanično otvoriti trke na Autopolisu, u terminu 15/17. maja. Runda na Fudžiju biće zakazana za neki kasniji datum u 2020.

TCR Danska je provizorno pomerila svoj prvi takmičarski vikend na pisti Jilandsringen za dve sedmice. Umesto 18/19. aprila, trkački vikend treba da bude održan 2/3. maja, ukoliko to i tada bude moguće.

Nirburgring endurans serija (bivši VLN) već je otkazala prve dve runde sezone, a sada je rešila da otkaže i treću, prvobitno planiranu za 18. april. Prema novoj zamisli, prvenstvo koje sve svoje trke vozi na Nirburgringu Nordšlajfe počeće 27. juna.

TCR šampionat Azije trebalo je da startuje 10/12. aprila na Sepangu, ali je ta runda otkazana. Promoter serije “prati razvoj situacije” i pravi zamenske planove kako bi sezonu započeo čim situacija bude bezbedna i pod kontrolom, odnosno kada budu ukinuta ograničenja u avio saobraćaju. Cilj je da sezona TCR Azija u krajnjem bilansu ima pet takmičarskih vikenda, koliko je originalno i planirano. Još važeći kalendar kao drugu rundu predviđa trke na kineskoj pisti Džeđang od 29. do 31. maja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 16 =