Zvanična prezentacija ETCR 19. februara u Parizu

ETCR, prvi turing šampionat za automobile isključivo na električni pogon, a koji podrazumeva učešće više brendova, biće zvanično predstavljen u Parizu 19. februara.

Kao i TCR, i ovu je seriju osmislio Marčelo Loti, a kako piše italijanska verzija portala Motorsport.com, ona 2020. neće krenuti punom takmičarskom sezonom, već će debitovati samo pojedinim rundama.

Ideja je da se u nju potom uključi veći broj proizvođača i da se postigne realno značajnija masovnost, što podrazumeva duže startne liste, a da pravo prvenstvo bude organizovano 2021.

Za ETCR treba da je zainteresovan i Eurosport, inače WTCR promoter.

U ovom trenutku samo su Kupra i Hjundai razvili električne trkačke automobile – španska marka ima “eRejser”, a korejska “veloster N ETCR”.

S druge strane, italijanski tjuner Romeo Feraris prikazao je svoj projekat električne “alfa romeo đulije”, ali auto još nije izrađen.

JAS motorsport je potvrdio da je zainteresovan da se upusti u sveelektričnu turing avanturu, ali nije obavezno da to bude u tradicionalnom partnerstvu sa Hondom, već je moguć i rad s nekim drugim proizvođačem.

Posle prezentacije u Parizu izvesno će se znati više, a jedno je, navodno, sigurno: ETCR automobili neće izlaziti na startne rešetke zajedno s vozilima koja poseduju motore s unutrašnjim sagorevanjem, pri čemu bi bio zasebna kategorija, već će se trkati isključivo samostalno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 1 =