Luka Engstler: Protiv “honde” nismo imali šanse

Šest krivina bilo je dovoljno Džošui Fajlsu da se popne sa poslednjeg, šestog mesta na čelo kolone, da potom rivalima “nestane s radara” i da sebi i Hondi donese i drugi trijumf ovog takmičarskog vikenda na Jas marini.

“Sve se rešavalo na startu”, analizirao je Englez. “Juče sam zabrljao, danas je sve prošlo normalno. Bio sam u situaciji da u prvu krivinu uđem paralelno sa četiri “golfa” i pomislio sam da će se to završiti udesom. Pretekao sam dva “golfa” u krivinama 3 i 4, onda je ispred mene ostao samo Luka i u principu me je propustio na prvoj šikani. Hvala mu na tome – verovatno je pomislio da nema dovoljnu brzinu i pustio me da ga preteknem.”

“Kad imate ovako veliku prednost i kada je ovoliko vruće, nije lako održati koncentraciju, ona opada ako usporite. Postarao sam se da dodirnem svako teme krivine i pazio sam na auto, jer može da se pokvari. Potrudio sam se da vozim stabilnim tempom. Auto tima Lap57 i JAS motorsporta bio je izvanredan i ne mogu dovoljno da im se zahvalim”, kazao je dvostruki pobednik u Abu Dabiju, ne otkrivši da li će njegova bliskoistočna avantura imati martovski nastavak u Bahreinu.

Drugi start u “đulijeti” – drugi podijum Davita Kadžaje, koji nije imao uspešniji vikend otkako se takmiči u TCR kategoriji. Novopečeni alfista nije ponovio jučerašnju grešku i nije preforsirao pneumatike. “Veoma sam ponosan i na tim i na automobil. Nisam izveo dobar start, točkovi su mi isuviše proklizali, a Džoš je jako brzo prestigao sve ostale automobile. Meni je bilo malo teže da obilazim rivale, izgubio sam isuviše vremena, ali sam na kraju osvojio drugo mesto. Nije bilo teško – našao sam se u Engstlerovoj zavetrini i prilično lako sam ga pretekao. Zatim sam video da je Džoš daleko ispred mene, pa sam držao svoj ritam i kontrolisao sam svoju prednost nad Engstlerom.”



Sada je izvesno da će Mulzan rejsing do kraja ispratiti prvu bliskoistočni TCR šampionat, s brzim Gruzinom u svojim redovima i na sezonskom finalu. “Sad moram da se koncentrišem na Bahrein i pokušaću da tamo ponovo dođem do podijuma”, najavio je Kadžaja, koji se na kraju zahvalio ekipi i organizatoru serije na ukazanoj prilici.

Treći na današnjem sprintu u Abu Dabiju, drugi u generalnom poretku TCR Bliski Istok, vozač “folksvagena” Luka Engstler samokritično se osvrnuo na svoj kompletan nastup na Jas marini: “Preživeli smo nekoliko ludih dana. U prvoj trci sam se slupao zahvaljujući sopstvenoj glupoj grešci. Brendon nije bio kriv, već definitivno ja i već sam mu se izvinio. Ekipa je celu noć radila da poravi automobile, pa sam sebi rekao da moram da im uzvratim dobrim rezultatom. Ne mislim da smo imali šanse protiv “honde”, pa je treće mesto za nas dobar rezultat. Plasman na podijumu nije bio bitan samo ekipi, već je važan i za moje samopouzdanje.”

U Dubaiju je zablistao, u Abu Dabiju je grešio, ipak, mladi Bavarac mogao bi i do prve titule već u debitantskom turing takmičenju. To je perspektiva koju se Luka ne usuđuje da previše analizira: “Sada moramo da se koncentrišemo na Bahrein, ali o tituli ne želim da razmišljam. Samo želim da tamo pružim svoj maksimum, jer tek mi je šesnaest godina i želim da naučim što je više moguće. Moram da izvučem pouke iz grešaka u kvalifikacijama, kada sam vozio preko granica staze, i to ne u svojm brzim, već u sporijim krugovima. Moram da se usredsredim na Bahrein i da takve greške više ne ponavljam.”

Treća i odlučujuća runda TCR prvenstva Bliskog istoka zakazana je za 9. i 10. mart na Međunarodnom autodromu Bahrein.