Aberdin prešao iz Audija u BMW i kompletirao fabričku DTM postavu Bavaraca za 2020.

© hangenfoto / anna schnauss

Južnoafrikanac Džonatan Aberdin postao je šesti fabrički BMW vozač u DTM kampanji 2020.

Aberdin će ovog meseca napuniti 22 godine, a za sobom ima punu sezonu DTM trkanja za konkurentski brend Audi.

Ranije F3 takmičar, on se 2019. trkao u Audi DTM klijentskom timu WRT, osvojio tri puta više poena od timskog kolege Pjetra Fitipaldija i kao početnik u seriji zauzeo je deseto mesto u generalnom plasmanu. Zabeležio je osam top 10 rezultata, a najbolji pojedinačni plasmani bila su mu četvrta mesta na Asenu i Nirburgringu.

Takva izdanja privukla su pažnju ljudi iz Minhena, a kada je postalo jasno da za Aberdina ove godine nema mesta ni u fabričkoj, ni u klijentskoj postavi Audija, BMW je reagovao i smestiće ga u kokpit modela “BMW M4 DTM”.

U osnovi, pilot iz Južne Afrike popunio je mesto upražnjeno kada je BMW prekomandovao Bruna Spenglera u IMSA šampionat sportskih automobila.

Ostali vozači u fabričkom sekstetu Bavarskih motornih radionica biće Marko Vitman, Filip Eng, Timo Glok, Šeldon van der Linde i DTM povratnik Lukas Auer, čiji su angažmani već ranije potvrđeni.

Aberdin je drugi vozač u aktuelnoj BMW postavi koji je prethodno imao veze s Audijem – sličan tok karijere imao je i njegov zemljak Šeldon van der Linde, koji je boje Ingolštata branio u Blanpan seriji.

Šef Audi sporta Diter Gas hteo je da zadrži Aberdina u pulu Audi trkača, ali nije mogao da mu obezbedi celosezonsko trkačko sedište, već samo dužnosti rezerviste u DTM i Formula E postavi.

Postoji i teza da je Južnoafrikanac već dogovorio takav program s Audijem, on bi mu garantovao start na Norisringu umesto Robina Frajnsa, zauzetog obavezama u Formuli E. S druge strane, BMW je mogao da ponudi stalni takmičarski DTM angažman, što je i presudilo u opisanom transferu.

“Drago mi je što smo mogli da poslednje fabričko DTM sedište damo tako talentovanom trkaču kakav je Aberdin”, izjavio je direktod BMW motorsporta Jens Markvart.

“On je u prošloj DTM sezoni jasno prikazao svoj potencijal, stalno je izazivao svoje fabričke kolege i često ih je pobeđivao. Ubeđen sam da će biti sjajan dodatak našoj moćnoj vozačkoj postavi. Dva nova lica, Aberdin i Auer, pridružili su se našem etabliranom kvartetu vozača i okupili smo izuzetan tim.”

Aberdin je priliku koju mu je pružio BMW okarakterisao kao neverovatnu i na njoj se zahvalio, a potom obećao da će iskustva iz ruki sezone 2019. iskoristiti u izazovu koji mu predstoji.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li BMW imati i klijentski tim. Ako ga uspostavi/odobri, veruje se da će sedište u njemu obezbediti Robert Kubica, zahvaljujući svom privatnom sponzoru, kompaniji PKN Orlen.

Bez hipotetičkog BMW klijentskog tima i bez četiri “aston martina”, DTM startna rešetka za start sezone 2020. na Zolderu ima samo 14 automobila: šest fabričkih i dva privatna “audija”, te šest fabričkih “BMW M4 DTM”.