Abu Dabi epilog ipak drugačiji: Velji kazna, Engstleru pobeda i vođstvo u TCR Bliski Istok

Posle druge trke TCR Bliski Istok na Jas Marini na podijum su izašli Lorenco Velja, kao vozač koji je prvi prošao kroz cilj, a za njim pratioci, Luka Engstler i Kaj Jordan, sva trojica piloti “folksvagena”.

Velja je vodio tokom prvih 15 krugova, zatim pao na treće mesto iza Florijana Tome i Engstlera. Tri kruga kasnije, Toma je morao da odustane zbog štete na vešanju “golfa” nanete u kontakt obilaženju za lidersku poziciju.

U pretposlednjem krugu Velja se revanširao Engstleru i prestigao ga, a zatim provizorno osvojio trku.

Posle proslave na Rezultat drugog Abu Dabi sprinta ipak je izmenjen: sudije su kaznile italijanskog vozača dodatkom od 30 sekundi zbog kontakta s bavarskim tinejdžerom.

Tako je Lorenco Velja spušten na poziciju 8, a trijumf i 25 bodova upisani su Engstleru. Iza njega su u novom poretku klasifikovani Jordan, pa novi trećeplasirani Đakomo Altoe, te Mato Homola, Đordi Oriola, Đovani Altoe i Alberto Veskovi.

Ovakav rasplet promenio je stanje i u generalnom plasmanu TCR Bliski Istok. Altoe je i dalje vodeći, ali sa 3 boda više, ukupno 45, Engstler zaostaje samo bod, a na trećem mestu se našao Mato Homola sa 33 poena.

U nastavku možete pročitati izjave vozača date pre kazne koja je promenila poredak i bodovno stanje.

Pre nego što mu je pobeda oduzeta, Velja je bio srećan i zadovoljan: “Nisam mislio da ću moći da budem toliko konkurentan pri povratku u TCR, i to posle dve godine GT trkanja. Trka je bila teška i uzbudljiva. Na početku je izgledalo lako, jer sam imao malu prednost, ali su mi zatim Engstlerovi momci bili na leđima i bilo mi je teško da ih zadržim za sobom. Bilo je nekoliko kontakata, ali su oni deo igre u turing trkanju i ne mislim da je bilo ičega što izlazi iz okvira pravila”, kazao je Lorenco i, očigledno, bio u zabludi.

S druge strane, Engstler je bio ljutit u vreme kada je mislio da će morati da se zadovolji drugim stepenikom podijuma: “Ciljao sam nešto više od drugog mesta. Vodio sam, kočio na uobičajenom mestu, skrenuo i onda je Velja udario u zadnji deo mog automobila. Pomalo sam ljut na njega, jer nije došao da mi se izvini, ali i to je trkanje. Kad pogledam na šampionat, na uvodnoj rundi sam osvojio dva podijuma i to je dobar rezultat, pa sam na kraju srećan”, rekao je momak iz Vigenzbaha, koji je kasnije samo mogao da bude još srećniji.

Za razliku od svojih konkurenata, Kaj Jordan je bio zadovoljan ostvarenim i bez pomeranja naviše u poretku: “Startovao sam vrlo dobro i skočio na treće mesto. To me je jako motivisalo da se borim za poziciju i uspelo mi je da dobar ritam održim tokom cele trke. Ja sam već star čovek, a završio sam ispred mladih i brzih vozača kakvi su Đakomo i Homola. To je sjajno, pogotovu ako pomisilm da se pola godine nisam trkao zbog problema s nogom.”