Adrijan Kampos preminuo u 60. godini

Legenda autosporta, bivši trkač i vlasnik nekoliko trkačkih ekipa u različitim serijama Adrijan Kampos preminuo je juče u 60. godini od posledica izazvanih koronavirusom.

Španac će ostati upamćen po entuzijazam u popularizaciji auto-sporta, podjednako velikim u vreme dok se trkao i kad je bio na pit-volu.

“Njegovo srce je prestalo da kuca, ali će sećanje na njega biti motor koji će nas sve pokretati da nastavimo da se borimo”, saopštila je ekipa Kampos rejsing.

Adrijan je rođen u Valensiji 1960. godine i u ranom detinjstvu se bavio automobilima na daljinsko upravljanje.

Kad je seo u pravi automobil, zabeležio je prve bodove 1983. u Formuli 3. Godine 1986. prelazi u F3000, a takmičio se i sa “poršeom” u Svetskom sportkar šampionatu.

Dve godine kasnije dobio je sedište u Formuli 1, u ekipu Minardi, da bi 1988. prešao u Kosvort, ali bez zapaženijih rezultata.

Devedesetih se fokusirtao na turing trke, osvojio titulu u Španiji 1994 sa “alfa romeom”, a 1997. je startovao i na Le Manu sa “ferarijem 333SP”.

Kao vlasnik Kampos motorsporta otkrio je Marka Ženea, Fernanda Alonsa i Antonija Garsiju, sa kojima je osvakao titule u Nisan seriji.

Za GP2 je prijavio svoju ekipu 2005, a neki od vozača koji su vozili za njega bili su Lukas di Grasi i Vitalij Petrov.

Imao je nameru da uđe i u Formulu 1 2010. godine, ali se to nije dogodilo zbog finansijskih poteškoća.

Posle toga se posvetio turingu, osvojivši WTCC sa “seatom” 2013, da bi kasnije prešao na “ševrolet kruz” TC1 specifikacije. Za Kampos rejsing u svetu turinga vozili su Pepe Oriola, Dušan Borković, Igo Valente, Džon Filipi…

Adrijan Kampos je učestvovao i u nastajanju Formule E, a sa Nelsonom Pikeom juniorom osvojio je i titulu pre nego što je prodao tim Mahindri.