Ako neko bude pravio novi “ford fokus TCR”…

… to neće biti M-Sport, slavni engleski tim i tjuner ovenčan titulama u Svetskom reli šampionatu.

Izveštavajući sa vikenda TCR Evropa na Hungaroringu, u neformalnom razgovoru s jednim od prvih ljudi TCR organizacije čuli smo da se za sezonu 2019. sprema novi “ford fokus TCR” i da će se takmičarsku verziju popularnog modela “plavog ovala” izraditi M-Sport.

Ova informacija saopštena nam je u krajnjem poverenju i naznačeno nam je da nije za objavljivanje, čega smo se, naravno, pridržavali. Zvučala nam je verodostojno i zbog statusa osobe od koje smo je čuli, i zbog reputacije, znanja i tradicije koje M-Sport ima u radu s Fordovim automobilima. Dodatno, Forda (više) nema u TCR svetu, a novoj generaciji “fokusa” ne bi škodilo da se proslavi na trkačkim pistama.

Ekipu iz Dovenbi Hola u Kambriji osnovao je Malkolm Vilson. Ona od 1996. priprema Ford WRC automobile i s njima je osvojila tri proizvođačka i jedan vozački svetski naslov. Ni iskustvo na krugu ne nedostaje, doduše u GT3 svetu. Tu je M-Sport tehnički partner u Bentli sportskom programu s modelom “kontinental GT3” u Blanpan seriji.

Kako je vreme proticalo od jula naovamo, očekivali smo vest o novom članu TCR porodice, držeći da je jesen krajnje vreme za objavu, ukoliko postoje trkačke ambicije za dolazeću sezonu. Međutim, pošto nikakvih novina nije bilo, stupili smo u kontakt sa M-Sportom i pitali ih za komentar teze kojom raspolažemo: da li izrađuju “fokus” po TCR specifikaciji, da li rade na bilo kakvom turing projektu ili ga planiraju za budućnost.

Odgovor je bio otvoren i nedvosmislen: “Mi jesmo razmatrali taj koncept i voleli bismo da ga izvedemo, ali nažalost u ovom momentu ne postoje sredstva kojima bi bili plaćeni projektovanje i izrada takvog automobila. Stoga trenutno nemamo planova da činimo bilo šta u tom smislu.”

Dakle, trenutno je jasno – novi “fokus”, barem u režiji M-Sporta, nećemo gledati u TCR kategorijama, bez obzira na lepe nagoveštaje od pre četiri meseca.

Ford je kao brend bio zastupljen u TCR kategoriji, ali je ta priča zamršena i neuspešna. Projekat je prelazio iz ruke u ruku, zabeleženo je malo nastupa, a još manje rezultata. Ukratko podsećamo: program “ford fokus TCR” započeo je Oniks rejs inženjering još u prvoj godini nastanka TCR koncepta. Pošto nisu proizveli ništa pouzdano ni konkurentno, Englezi su stvar prepustili italijanskom Protim rejsingu, koji je najavljivao da će auto preprojektovati i učiniti dostojnim takmacem u disciplini. Ni to se nije obistinilo, pa je razvoj preuzeo hongkonški FRD tim, koji je, govorilo se, stvar započeo od nule, a u pripremi motora trebalo je da uživa podršku centrale Forda u Dirbornu, Mičigen. Uz takve porođajne napore, “fokus” je 2016. zabeležio samo tri pojavljvanja na trkama tadašnje TCR Internacionalne serije i kasnije se za njega više nije čulo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + five =