Alesandro Marijani: Za Sitroenom zaostajemo 2 ili 3 desetinke

Krajem februara tim Kastrol Honda WTCC proveo je tri intenzivna test dana na autodromu Pol Rikar i na tamošnjem asfaltu, prvi put u međusezoni, sreo se sa konkurencijom iz Sitroena. Na raspolaganju je bio samo jedan „sivik WTCC“, čiji je razvoj praktično potpuno poveren Gabrijeleu Tarkviniju. Tijago Monteiro imao je zaduženja u mnogo ograničenijoj formi, a vozači Hondinih klijentskih ekipa, Norbert Mihelis i Mehdi Benani, opet su bili samo posmatrači.

Po završetku proba, direktor tima i JAS motorsporta, Alesandro Marijani, za italijanski portal Omnikorse ispričao je na čemu je Honda u Francuskoj radila, zašto je Tarkvini prvi čovek razvoja i zbog čega ga nervira staza u Marakešu.

0_97b0f_2922a924_XXLImate ogromno iskustvo u ovoj kategoriji još iz superturing dana. Ove godine nova pravila izazvala su revoluciju. Kako ih ocenjujete?
– Korak napred već se dogodio početkom 2000-tih, kada su uvedena pravila s ciljem smanjenja troškova. Razvoj automobila pokazao se komplikovanim, iako je nivo takmičenja već bio jako visok. Bila je potrebna nova promena, kako bismo održali vezu sa automobilima iz serijske proizvodnje. Imamo lepše i brže automobile, agresivne i konkurentne. Da, i skuplje, ali ne isuviše, jer govorimo o povećanju od 15-20%.

Kako ocenjujete trodnevni test u Francuskoj? Jesu li vaši vozači postavili neka referentna vremena?
– Monteiro je vozio samo prvog dana, ali smo nažalost počeli sa zakašnjenjem, jer na Pol Rikaru nikad nismo bili i neke stvari nisu funkcionisale. S Tarkvinijem smo revolucionisali auto i na kraju smo uspeli da postignemo odlične performanse.

0_97b12_368ae8b9_XXLGde ste u odnosu na Sitroen?
– Vremena su nezvanična, ali mislimo da smo 2 ili 3 desetinke iza njih, a oni su imali šest meseci prednosti u odnosu na nas. Gabrijele je izvezao svoj najbrži krug u poslednjem pokušaju poslednjeg dana, ali je pravi posao obavio ranije: zahvaljujući svom ogromnom iskustvu, dao nam je dragocene savete kako da prevaziđemo dečje bolesti automobila i kako da izvedemo neke modifikacije, a one su funkcionisale savršeno. Ovo je bio važan test i zadovoljni smo.

Radili ste i na simulacijama trka?
– Sada ne, jer nas iduće nedelje očekuje FIA kontrola u cilju „zamrzavanja“ tehničkih komponenti, zato smo prvenstveno želeli da se usredsredimo na pouzdanost. U Barseloni smo radili na potrošnji guma, ali smo tamo koristili posebna podešavanja i izvezene duge ture imaju vrednost samo kada se radi o izdržljivosti automobila. U Valensiji ćemo imati dva auta, tamo možemo da izvedemo dupli razvojni program i u trkačkoj konfiguraciji.

0_97b16_d5cdf285_XXLKoji je sledeći korak? Šta još nedostaje?
– Sakupili smo mnogo podataka, koje ćemo analizirati kako bismo nastavili razvoj. Neke stvari ćemo ponovo pregledati, neke druge smo razumeli, ali bilo je najvažnije da steknemo najveću moguću količinu informacija. Pre ovog testa, nedostajali su nam neki podaci, sada imamo potpunu sliku situacije.

Sad ste spremni i za trku na Pol Rikaru, koja se vozi na Uskrs?
– Apsolutno. Sitroen je, na primer, toliko krugova prešao na Pol Rikaru, da tu može da vozi 24-časovnu trku i da je osvoji. Mi smo tu prvi put, trebalo je da shvatimo kako da pripremimo auto i kako da radimo s gumama. Tokom tri dana isprobavali smo različita rešenja, a da nijednom nismo tražili istinske, prave performanse. Kada smo to pokušali napad na vrh, Tarkvinijevo finalno vreme bilo je jako zanimljivo.

Tarquini_Rus_76Ovo će biti Gabrijeleova godina?
– Najpre treba videti stvarne odnose snaga na stazi. U auto-sportu je potrebno poštovati svakog, pogotovu kada se počinje od nule, kao ove godine. Mislim da će Ševrolet biti moćan, ne vidim zbog čega ne bi mogla biti i Lada. Zatim, jasno je, Sitroen je svoj WTCC projekat započeo čak i pre nego što su pravila usvojena i to im daje prednost.

Ali, mi na našoj strani imamo faktor iskustva na pisti. Ne verujem da ćemo videti jedan auto 3 sekunde brži od svih, ali nikad se ne zna. Prošle godine nisam očekivao da će Mihelis biti tako brz, iako sam imao indicija da je jako talentovan. Danas se ne bih kladio na to da će Benani od samog početka biti konkurentan, kao ni na Leba kao pobednika. Ipak, nikad ne reci nikad…

Monteiro_Aut28Šta su u razvojnoj fazi pružili vozači?
– Razmotrivši odnose Tarkvini-JAS i Tarkvini-Monteiro, odlučili smo da Gabrijele razvija automobil i da ga posle preda Tijagu, kome je malo potrebno da auto modifikuje i prilagodi ga svom stilu. Tako smo radili i prošle godine. Odnosi između nas i njega i između njih dvojice tako su izvanredni da su nam omogućili taj izbor. Njih dvojica već su ranije radili zajedno u Seatu i stvari su uvek išle dobro. Da smo podelili posao, uz malo vremena na raspolaganju, samo bismo stvorili zabunu. Radije sam sve poverio Gabrijeleu, kome slepo verujem.

Mislite da Mihelis može nešto da doprinese u razvoju?
– On je jako brz vozač, ali za razvoj automobila potreban je ekspert. Svi su sposobni da promene set-ap, druga je stvar shvatiti da li neki deo funkcioniše ili ne, i o tome razgovarati sa konstruktorom. Pogledajte Sitroen – uzdaju se u Milera, pored Gabrijelea verovatno jedinog koji je sakupio toliko mnogo iskustva da može da obavi taj posao i da dâ pravovremena i precizna uputstva. Govorimo o ljudima koji se turing trkama bave više od deset godina, Gabrijele ima posla s ovom vrstom auta od 1987. Taj princip važi za sve šampionate. Norbert u ovom trenutku nije u stanju da to izvede, ali ima prave godine i kvalitet da sazri i postane jedan od njih.

Tarquini_Hun_14Sledeća test stanica je Valensija…
– Da, nadajmo se da će vreme biti lepo. Biće to tri intenzivna dana, sa oba automobila možemo da završimo posao, mada je najveći deo ionako učinjen. Ako vreme odmakne i ako nam ostane još nešto na čemu treba da radimo, organizovaćemo se.

U tom smislu, odlaganje prve trke šampionata za sedam dana predstavlja prednost, zar ne?
– Ne škodi! Bili smo jedan od zastupnika uvođenja novih tehničkih pravila ove godine (izvorno je bilo predviđeno da aktuelni propisi počnu da važe tek od 2015 – prim. priređivača) i poželeli smo dobrodošlicu Sitroenu. Sve je odobreno u februaru; sa tako malo vremena, jasno je da jedna nedelja više pogoduje svima, naročito kad se radi o izradi automobila i proizvodnji rezervnih delova. JAS takođe treba da opsluži dva klijentska tima, malo je vremena na raspolaganju i to je sigurno problem više.

0_97b10_88f7fdb_XXLTreba se nadati da u Maroku nećete imati problema, pošto ste samo sedam dana kasnije opet biti na stazi, na drugoj trci prvenstva.
– Ako se neko slupa u Maroku, bah… to su njegova posla! Pravi problem je konfiguracija. Jako sam besan, trebalo je da naprave pistu sa širokim zonama za izletanje, a ne sa zidićima od armiranog betona posađenim duž uzanih šikana. Prošle godine vratili smo se kući sa oba automobila uništena, tu smo praktično imali veću štetu nego u celom ostatku sezone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + six =