Alonso zainteresovan za start na Bathurstu 1000

Fernando Alonso bi 2020. mogao da nastupi na trci Bathurst 1000, najprestižnijoj na kalendaru Australijskog prvenstva superautomobila.

Španac bi na “Velikoj trci” na stazi Maunt panorama verovatno vozio za ekipu Vokinšo Andreti junajted, bilo u jednom od dva primarna automobila i kao partner nekog od stalnih pilota tima, bilo kao vajldkard.

Vezu između Alonsa i Vokinšo Andreti junajteda predstavlja Zak Braun. On je Fernandu bio šef u Meklarenu, dok je u timu WAU jedan od suvlasnika, zajedno sa Majklom Andretijem i Rajanom Vokinšoom.

Braun tvrdi da “dragulj u kruni” australijskog automobilizma zauzima istaknuto mesto na spisku trka koje bi Alonso želeo da osvoji.

“On je veoma zainteresovan za Bathurst,” kazao je Braun govoreći o ambicijama dvostrukog F1 šampiona i osvajača 24 časa Le Mana i Roleksa 24 na Dejtoni.

“Fernando želi da osvoji sve velike trke, a Baturst 1000 smatra jednom od velikih. Ne verujem da ćete ga tamo videti 2019, ali u budućnosti ga ne bih isključio.”

“Sada je završio posao sa 24 sata Dejtone, a Bathurst smatra velikim sportskim događajem. On misli da su australijski superautomobili kul i ne bih se iznenadio ako ga u budućnosti budemo videli u jednom od naših automobila.”

Alonso nikada nije isprobao V8 superautomobil, mada je za to postojao plan. Jedan “holden komodor” u Braunovom vlasništvu lociran je u Evropi i bilo je predviđeno da ga Španac provoza krajem 2017. na Motorland Aragonu. Prilika je, međutim, propala iz bizarnog razloga – auto je ostao bez goriva kada ga je vozio Portugalac Felipe Albukerki.

Ako se na Fernandov nastup na Bathurstu 1000 mora čekati bar do 2020. Vokinšo Andreti junajted pokušava da za ovosezonsko izdanje “Velike trke” prijavi i vajldkard automobil. Za ostvarenje te ideje potreban je novi sponzor, a u postavi tog, trećeg “holdena” verovatno bi se našao Indikar trkač Marko Andreti.

“Sva četvorica naših Indikar vozača volela bi da se tamo trkaju”, kazao je Markov otac Majkl Andreti. “Međutim, prvo moramo da poradimo na komercijalnom aspektu, a onda bismo odabrali ko bi došao da vozi. Radimo na tome, ali posao još nismo dovršili.”

Iako pojedinačno najbitniji, Bathurst 1000 je jedna od tri enduro trke šampionata superautomobila, uz Gold koust 600 i Sendaun 500.

Vokinšo je objasnio da tim prioritetno cilja vajldkard auto na Maunt panorami, ali da bi ga bilo moguće prijaviti za sve tri trke čiji se rezultati i posebno boduju za Enduro kup.

“Cilj nam je Bathurst, ali ako naiđe prilika i ako pronađemo sponzora koji želi sve tri trke, to bi bilo uzbudljivo. Međutim, hajde da se u ovom trenutku usredsredimo na jednu stvar i da je izvedemo kako valja, a zatim uvek možemo da nastavimo.”

“Ako uspemo da nešto izvedemo ove godine, i da to bude uspešno vajldkard učešće, to bi moglo da otvori vrata ka većem broju enduro nastupa u 2020. Međutim, hajde prvo da prohodamo pre nego što potrčimo.”

Džejms Kortni i Skot Paj stalni su WAU vozači u 2019, a njihovi enduro partneri biće Džek Perkins i Voren Laf, koji su u toj ulozi od 2015, odnosno 2014. godine.