Antiklimaks: Gerijeri na pol-poziciji za sutrašnji sprint, prve kvalifikacije upropastio Askonin incident

Photo Gregory Lenormand / DPPI

Vozač Minihove “honde” Esteban Gerijeri izvezao je najbrži krug na kvalifikacijama koje su odredile poredak za startnu rešetku prve ovogodišnje trke Svetskog kupa turing automobila na Nirburgringu Nordšlajfe.

Po vlažnoj stazi i teškim uslovima, Argentinac je zaustavio štopericu na 10:30.955, ostavivši za sobom Hjundaijevog pilota Norberta Mihelisa za 6.032 sekunde. WTCR lider tako je upisao prvih pet poena na nemačkoj rundi serije.

Treću poziciju zauzeo je Estebanov timski kolega Nestor Đirolami (+6.188), a sa pozicija četiri i pet sutra će krenuti Fred Ferviš u “audiju” (+7.405) i Ted Bjerk u “lynk&co03” automobilu (+8.132).

Pljusak koji je oblio stazu posle drugog treninga mnogo je uticao na kvalifikacije. U sesiju su svi vozači ušli na gumama s profilom – nikakvo drugo rešenje nije bilo zamislivo.

Sva reprezentativna vremena postignuta su u prvoj polovini 40-minutne sesije, jer se otprilike u 20. minutu, u četvrtom sektoru, slupao Mikel Askona, debitant na Nordšlajfeu. U zoni udesa istaknute su lokalne žute zastave i proglašen je “kod 60”, što znači da se tuda smelo voziti najviše 60 km/h.

Međutim, operacija uklanjanja “kupre” potrajala je neočekivano dugo jer je automobil ostao zaglavljen u brzini i nije se dao pomeriti, a zbog “koda 60” nije bilo moguće poboljšavati vremena.

Trkači su čekali rasplet ove čudne situacije i na 3 minuta pre isteka predviđenog vremena, lokalna žuta zastava je uklonjena, iako Askonina “kupra” nije ni pomerena.

Praktično su svi kojima je to bilo moguće ponovo izašli na stazu, ali se do tog vremena kiša pojačala, pa opet nije bilo realno očekivati poboljšanja vremena.

Superiskusan na Nordšlajfeu, Lojhter je hteo da rizikuje i montirao je slikove napred, a kišne gume pozadi. Međutim, već na Gran pri delu staze pljuštalo je toliko jako da su na ukosnici sleteli i on, ali i Koronel i Farfus.

Za još haosa pobrinuo se Ferviš, koji se silovito polupao na Nordšlajfeu, dok je Čekon prošao mnogo bolje i posle sletanja s piste samo je očešao ogradu.

Pomeranja u plasmanu više nije bilo – iza pobrojane vodeće petorke, pozicije su osvojili Ivan Miler u “lynk&co03”, Žan-Karl Verne u najbolje rangiranom “audiju”, osmoplasirani Jan Erlaher, te Rob Haf i Lojhter u SLR “folksvagenima”, koji su zaključili poredak prvih 10.

Tarkvini je završio jedanaesti, ispred Kristofersona i Katsburga, a vajldkard učesnik Anti Buri dovezao je “audi” do 14. mesta.

Monteiro će u prvoj trci startovati s 20. pozicije, ispred timskog kolege Tašija. Šeden je bio 22, a “alfama” su pripala mesta 24 i 25, Čekon je završio ispred Maa.

Askona uopšte nije izvezao pun krug, a boks nije ni napuštao Nils Langefeld, koji je Komtuju “audi” polupao na drugom treningu.

Kvalifikacije koje određuju startne pozicije za subotnje sprintove počinju večeras u 19:30, uz direktan prenos na Eurosportu 2.