Apsolutni heroj vikenda: Paj iz bolnice otišao na trku od 250 km, startovao poslednji, završio šesti

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Skot Paj, pilot Vokinšo Andreti junajteda u Australijskom šampionatu superautomobila, zaslužuje da bude proglašen za najvećeg junaka proteklog trkačkog vikenda, uzevši u obzir sve discipline i kategorije.

On je u subotu dovezao WAU “holden komodor” do šeste pozicije u prvoj od dve 250-kilometarske trke koje su činile Njukasl 500, završnu rundu šampionata.

Taj rezultat postaje značajniji kad se ima u vidu da je Paj startovao s poslednjeg, 24. mesta jer se polupao u kvalifikacijama.

Međutim, sve dobija razmere pravog podviga u svetlu činjenice da je australijski automobilista noć između petka i subotnjih kvalifikacija i trke proveo u bolnici, prikačen na infuziju. Odande je pušten tek u subotu u pola osam ujutru, tri sata pre starta kvalifikacione sesije.

Trkača koji se na ulicama Njukasla poslednji put takmičio za Vokinšo Andreti junajted u bolnicu je poslao stomačni virus, čije je prve simptome osetio u četvrtak noću. On je vozio prvi 30-minutni trening u petak i mislio je da će biti dovoljno dobro da nastavi prema programu vikenda. Međutim, hospitalizovan je posle bezuspešnog pokušaja da učestvuje na drugoj probnoj sesiji istog dana.

Ekipa je za slučaj potrebe pripremila zamenu, njegovog enduro suvozača Vorena Lafa, koji je i nastupio na drugom treningu.

U subotu je Paj ipak seo u kokpit “holden komodora” #2, ali se polupao na sredini polučasovnih kvalifikacija. On je priznao da je udes bio njegova greška i izričito je tvrdio da stvar nema veze sa zdravstenim stanjem.

Četiri sata kasnije, WAU trkač započeo je prvu trku vikenda, naravno, s poslednje pozicije. U njoj je, na opšte iznenađenje, ne samo izdržao svih 95 krugova, već se u jurišu probio do šestog mesta na cilju, savladavši konkurente poput Džejmija Vinkapa i timskog kolege Džejmsa Kortnija, koji je rezultatski uspeh ekipe dopunio sedmom pozicijom.

“Morao sam da ispravim brljotinu iz kvalifikacija, auto je tada bio briljantan, a ja sam ga bacio u zid”, rekao je Paj posle trke. “Tokom trke mi je bilo dobro, a u petak sam mislio da ću umreti. Jurišao sam do karirane zastave, nisam mogao da obiđem i “ford” Kamerona Votersa, ali sam dao sve od sebe.”

WAU pilot je potom opširnije opisao šta mu se sve dešavalo od petka nadalje: “Mislio sam da sam u redu. Od petka sam spavao samo dva sata, tako da sam se vratio u timsku prikolicu i zaspao.”

“Probudio sam se jer mi je bilo hladno, isključio sam klima uređaj i ponovo zaspao. Temperatura mi je bila preko 39, bio sam umotan u ćebad, ušao je moj timski kolega Kortni i pitao: ‘Čoveče, ovde mora da ima 40 stepeni, šta nije u redu s tobom?’.”

“Nisam prestajao da se tresem, otišao sam kod lekara na stazi, a oni su kazali: ‘Ti ideš pravo u bolnicu’. Groznica me je razbijala. U jednom trenutku sam se smrzavao, a u sledećem bi mi znoj kapao s nosa. Nije bilo šanse da se vratim u auto za drugi trening.”

“Na sreću, izvezao sam prvi trening, pa sam ranije mogao da odem u bolnicu. Oko pola četiri po podne su me prikačili na infuziju, jer sam toliko dehidrirao da je moja mokraća dobila braon boju.”

Pošto je proveo noć na infuziji i time rešio problem dehidratacije, Paj se uoči trke od 250 kilometara samo brinuo zbog toga što u prehodnom periodu nije uneo dovoljno hrane.

“Nisam ništa jeo od petka, pre trke sam samo uzeo nekoliko krekera. Moja jedina briga uoči trke bila je da nisam dovoljno jeo. U trci sam zaista ogladneo i baš bi mi prijao hamburger tokom pitstopa. S hidratacijom je stvar bila OK, postarao sam se da tokom trke pijem mnogo tečnosti. I dobro sam spavao noć pre, što je bilo dobro.”

“Tokom dana sam osetio da mi je bolje. Svi su komentarisali kako sam loše izgledao kada sam se vratio na stazu, ali sam onda uneo nešto tečnosti i postepeno mi je postajalo bolje. Kad sam ušao u automobil, bilo mi je prilično vruće tokom prvih 10 ili 15 krugova, a onda sam se malo bolje aklimatizovao i bilo mi je u redu.”

U nedeljnoj trci, Paj je zabeležio još bolji plasman, peto mesto, kojim se i oprostio od Vokinšo Andreti junajteda, jer će tim u 2020. imati potpuno nov vozački tandem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*